ZF 24

Creşterea preţurilor la poliţele RCA a ţinut piaţa asigurărilor pe linia de plutire anul trecut

Autor: Ciprian Botea, Razvan Voican

16.03.2014, 10:32 482
Asigurările au stagnat anul trecut în ciuda creşterii economice de 3,5%, iar jucătorii din piaţă spun că nici anul acesta nu se contureză o dinamică pozitivă.
 
Companiile de asigurări au vândut anul trecut poliţe de 8,3 miliarde de lei (circa 1,9 mld. euro), nivel cu numai 30 mil. lei peste cel înregistrat în 2012, în condiţiile în care subscrierile din asigurări de viaţă s-au prăbuşit cu opt procente, piaţa fiind men­ţinută pe linia de plutire doar de în­casările mai mari din poliţe auto obligatorii (RCA), potrivit datelor Autori­tă­ţii de Supraveghere Financiară (ASF).
 
Subscrierile din asigurări generale au crescut cu aproape 3% şi au ajuns la 6,6 miliarde de lei, mai mult de o treime din veniturile pe acest segment de piaţă fiind obţinute din vânzarea de poliţe auto obligatorii. Asigurătorii au avut încasări de 2,5 miliarde de lei din aceste poliţe, în creştere cu 15%.
 
„A fost o creştere uşoară de tarife pe asigurările auto obligatorii anul trecut, dar cu siguranţă era loc de mai mult. Cred că volumul mai mare de subscrieri din poliţe RCA se datorează în cea mai mare parte acestei creşteri de tarife, dar şi creşterea parcului auto a avut un rol“, afirmă Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR – asociaţia brokerilor de asigurări.
 
Asigurările auto facultative (Casco) au scăzut în acelaşi timp cu 6% şi au ajuns la 1,8 miliarde de lei. Asigurările Casco reprezentau în trecut cea mai  mare linie de business pentru asigură­tori, dar criza a forţat mulţi şoferi să se rezume doar la asigurarea obligatorie. Totodată, o mare parte din venituri proveneau din contracte de leasing, dar poliţele nu au fost reînnoite pe măsură ce contractele respective s-au încheiat, iar utilizatorii au intrat în posesia maşinilor.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO