Eveniment

Corectie pe piata imobiliara

05.08.2008, 20:15 27

Pe piata imobiliara se inregistreaza o corectie care este benefica pentru ca va duce la omogenizarea acesteia in conditiile in care in prezent preturile difera foarte mult intr-un perimetru relativ restrans, a declarat ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
"Exista o corectie a pietei imobiliare. N-o vad in legatura cu decizia de dobanda (a BNR - n. r.), nici cu normele de creditare. Corectia este legata de altceva. Piata imobiliara a fost emergenta, disproportionata, sub forma de piele de leopard", a afirmat Isarescu. El a explicat ca piata "sub forma de leopard" arata ca preturile difera foarte mult intr-un perimetru relativ restrans.
Seful bancii centrale a aratat ca in unele zone preturile pe metru patrat se ridica la 5.000-6.000 de euro, pentru ca la 2-3 kilometri distanta preturile sa fie sub 100 de euro pe metru patrat.
"Are loc o omogenizare, din ce am citit in presa. Nu pot spune ca avem statistici foarte bine intocmite. Omogenizarea pietei imobiliare este benefica si ceea ce trebuie sa ne dea de gandit sunt tocmai acest discrepante", a spus Isarescu.
Indexul imobiliar pe care il realizeaza ZF a aratat ca in primele sapte luni ale anului zonele scumpe din Capitala, precum Victoriei sau Unirii, au inregistat scaderi mai mari decat media intregii piete.
Astfel, desi scaderea medie de la inceputul anului a fost de circa 5% in zona Victoriei, indexul ZF arata o scadere de 13% a preturilor de la inceputul anului, in timp ce in Unirii scaderea a fost de 6%. Un apartament de trei camere in Victoriei costa astfel cu circa 25.000 de euro mai putin fata de inceputul anului.
Alte zone centrale insa, precum Aviatiei sau Alba Iulia, au inregistrat cresteri minore, de 2 - 3% in ultimele sapte luni ale anului.
Oficialul BNR s-a declarat bucuros de cresterea preturilor la terenurile agricole.
"Ma bucur ca se majoreaza preturile terenurilor agricole. Nu sunt foarte ingrijorat daca preturile unor apartamente se mai corecteaza", a mai aratat guvernatorul BNR.
Jucatorii din agricultura spun ca pretul mediu este in prezent de 1.500 de euro/ha, dar pana la sfarsitul anului va mai creste cu cel putin 500 de euro, urmand ca in urmatorii trei ani sa se tripleze.
Romania detine aproximativ 9,7 milioane de hectare de teren arabil, suprafata care o situeaza pe locul al doilea la nivel european, dupa Franta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO