ZF 24

CNVM a hotarat: Kazahii de la KazMunaiGaz trebuie sa faca oferta de preluare la Rompetrol Rafinare. Actiunile RRC au crescut cu 3,8%

22.06.2009, 18:12 58

“Entitatile care detin, direct si/sau indirect, mai mult de 33% din drepturile de vot asupra unui emitent si care nu au derulat oferta publica de preluare in conformitate cu art. 203 alin. (1) din Legea nr. 297/2004 au obligatia de a lansa oferta publica de preluare in termen de doua luni de la data intrarii in vigoare a prezentei instructiuni”, se arata in Instructiunea nr. 3/2009, aprobata luni de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM0, prin Ordinul nr. 36/22.06.2009.

Potrivit acestei instructiuni, actionarii majoritari ai mai multor companii de pe Bursa vor fi obligati sa deruleze oferte publice de preluare obligatorii, cele mai importante cazuri fiind cel al grupului kazah KazMunayGaz, care a preluat in septembrie 2007 pachetul majoritar de actiuni al grupului Rompetrol, care controleaza la randul sau Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, precum si cel al grupului francez Sanofi Aventis, care a preluat in acest an pachetul majoritar de actiuni al grupului ceh Zentiva, care detine Zentiva Bucuresti (SCD).Instructiunea CNVM obliga cele doua grupuri sa initieze oferte publice de preluare in termen de doua luni, dupa ce reprezentantii Rompetrol au afirmat in repetate randuri ca legea nu prevedea pana acum obligativitatea unei oferte publice de preluare in cazul schimbarii actionarului majoritar indirect.

Potrivit reglementarilor, kazahii ar trebui sa ofere minim 0,06 lei pentru o actiune RRC

Instructiunea CNVM mai spune ca pretul de oferta se va determina in baza articolului 204 din legea 297/2004 si in baza articolului 68 din Regulamentul CNVM nr 1/2006.
Potrivit celor doua articole, in conditiile in care actionarii respectivi nu au realizat achizitii pe Bursa in ultimele 12 luni, “pretul oferit in cadrul ofertei publice de preluare obligatorii este cel putin egal cu cel mai mare pret dintre urmatoarele valori determinate de catre un evaluator independent inregistrat la CNVM si desemnat de ofertant: a) pretul mediu ponderat de tranzactionare, aferent ultimelor 12 luni anterioare datei de depunere la CNVM a documentatiei de oferta; b) valoarea activului net al societatii, impartit la numarul de actiuni aflat in circulatie, conform ultimei situatii financiare; c) valoarea actiunilor rezultate dintr-o expertiza efectuata in conformitate cu standardele internationale de evaluare”.

Pretul mediu ponderat al actiunilor RRC din ultimele 12 luni este de 0,0365 lei/actiune, sub ultimul pret de ieri din piata, de 0,0457 lei/actiune. Valoarea activului net pe actiune la sfarsitul lunii martie era de circa 0,06 lei/actiune. Valoarea ofertei in cazul RRC ar depasi astfel 74 mil. euro, in conditiile in care grupul Rompetrol controleaza putin peste 75% din companie. Kazahii sunt obligati sa deruleze oferta de preluare obligatorie si la Rompetrol Well Services (PTR).


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO