ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

11.11.2009, 19:06 21

1. Patrick Gelin se retrage de la conducerea BRD SocieteGenerale. Presedintele director general al BRD - GroupeSociete Generale (BRD), Patrick Gelin, se va retrage, incepand dinianuarie 2010, de la conducerea bancii, actionarii fiind convocatipentru alegerea unui nou administrator. Candidatul propus deconducerea bancii Adunarii Generale este Guy Marie Charles Poupet.Plecarea lui Patrick Gelin a fost anuntata de Ziarul Financiar incadin septembrie, pe surse. Gelin detine functia de director general(CEO) al BRD din aprilie 2001, iar incepand din octombrie 2004 acumulat-o cu cea de presedinte al bancii.

2. Inflatia continua sa creasca in octombrie cu 0,44%.Inflatia anuala coboara la 4,3%. Inflatia a avansat inluna octombrie fata de luna septembrie cu 0,44%, rata anuala ainflatiei inregistrand insa o scadere la 4,30%, dupa ce in lunaseptembrie aceasta se situa la 4,94%, conform datelor InstitutuluiNational de Statistica (INS). Fata de luna anterioara, crestereapreturilor de consum a fost observata pe toate grupele de produse,preturile marfurilor alimentare avansand cu 0,15%, preturilemarfurilor nealimentare urcand cu 0,46%, iar tarifele serviciilorinregistrand un plus de 0,94%.


3. Senatul a aprobat majorarea pragului maxim de detinerela SIF-uri, de la 1% la 5% din actiuni. Initiativalegislativa pentru majorarea pragului maxim de detinere la SIF-uri,de la 1% la 5% din actiuni a fost aprobata miercuri de Senat, cu 50de voturi "pentru" si 24 de voturi "impotriva". Camera Deputatiloreste forul superior, care decide daca acest proiect va modificalegislatia pietei de capital, prin majorarea pragului la 5%.Cotatiile celor cinci SIF-uri au crescut astazi pe bursa in mediecu 5,2%, cel mai mare avans din ultimele 7 saptamani.

4. Investitiile straine directe, in primele noua luni,reduse la jumatate fata de 2008. Investitiile strainedirecte s-au redus in primele noua luni la 3,5 miliarde euro,reprezentand jumatate din valoarea sumelor atrase in perioadaatrase in perioada similara din 2008, potrivit datelor publicate,miercuri, de BNR. Creditele intra-grup au insumat 1,77 miliarde deeuro, comparativ cu 2,42 miliarde de euro in perioada anterioara,in timp ce participatiile la capital, inclusiv profitul reinvestit,au reprezentat 1,75 miliarde de euro.

5. Guvernul a aprobat bugetul Metrorex, fara majorarisalariale. Sindicalistii se pregatesc de greva generala.Guvernul a avizat, miercuri, bugetul de venituri si cheltuielipentru acest an al companiei Metrorex, cu majorarea salarialadecisa la sfarsitul anului trecut. Angajatii de la metrou intra joiin greva de avertisment de doua ore, trenurile urmand sa plece petrasee cu o ora intarziere, la ora sase, chiar daca a fost aprobatbugetul, dar fara majorari salariale, iar sindicalistii ameninta cadin 17 noiembrie vor declansa greva generala pe termennelimitat

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO