ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

14.07.2009, 19:33 10

1. Ministrul Sportului Monica Ridzi si-a anuntat demisia din Guvern. Senatoarea PDL, Sorina Luminita Placinta, este noul ministru. Ministrul Tineretului si Sportului Monica Iacob Ridzi si-a anuntat demisia din Guvern, in urma scandalului privind sumele cheltuite pentru organizarea Zilei Tineretului in 2 mai. In locul ei premierul Emil Boc a nominalizat-o pe senatoarea PDL Sorina Luminita Placinta, de 44 de ani, propunerea fiind aprobata la cateva minute si de presedintele Traian Basescu. Sorina Luminita Placinta (44 de ani) este in prezent senator PD-L de Vrancea, aleasa in Parlament anul trecut.


2. Deficitul de cont curent a scazut in primele cinci luni cu 75,5%, la 1,77 miliarde euro. Investitiile straine, -42%. In primele cinci luni ale anului, deficitul balantei de plati a fost de 1,77 miliarde euro, in scadere cu 75,5% fata de perioada similara a anului trecut, in usoara contractie fata de primele patru luni cand acesta inregistra o scadere cu de 78,9%, potrivit datelor publicate, marti, de BNR. In aceeasi perioada, investitiile straine directe s-au plasat la 2,475 miliarde euro, in scadere cu peste 42% fata de nivelul inregistrat in perioada corespunzatoare din 2008, de 4,269 miliarde de euro.


3. Chelu pierde lupta impotriva pragului maxim. CC a stabilit ca pragul de detinere la SIF-uri este constitutional. Curtea Constitutionala a stabilit, marti, ca pragul legal maxim de detinere la SIF-uri, de 1% din capitalul social, este constitutional, a declarat Cristian Dutescu, avocatul firmei Comrimet Galati, care a solicitat Curtii sa se pronunte, in cadrul unui proces cu SIF Oltenia (SIF5). Firma Comrimet, detinuta de omul de afaceri Catalin Chelu, a facut in luna decembrie a anului trecut o sesizare catre Curtea Constitutionala, considerand ca pragul de detinere la SIF-uri este neconstitutional.


4. UniCredit vede adancirea recesiunii la 5,2% si euro la 4,50 lei pe final de an. Analistii grupului italian UniCredit considera ca scaderea PIB cu 6,2% pe trimestrul I si perspectivele proaste pentru trimestrul II justifica inrautatirea prognozei privind cresterea economica pe 2009 de la – 4% la – 5,2% din PIB, revenirea pe plus fiind estimata a avea loc in trimestrul III din 2010. De asemenea, UniCredit anticipeaza mentinerea presiunilor de depreciere a leului, anticipind un curs de 4,50 lei pentru un euro la sfarsitul acestui an.

5. Prabusirea pietei auto continua: minus 58% la inmatriculari auto in primul semestru. Numarul automobilelor noi inmatriculate in prima jumatate de an s-a redus cu 58,1%, la circa 62.600 de unitati, comparativ cu anul trecut, potrivit statisticilor Directiei Regim permise si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). In acelasi interval inmatricularile de automobile rulate s-au apreciat cu aproape 71% la mai mult de 129.000 de masini. Daca anul acesta inmatricularile de automobile rulate sunt mai mult decat duble fata de automobile noi, anul trecut cumparatorii de masini noi inmatriculau aproape 150.000 de unitati in prima jumatate de an iar cei ce importasera automobile rulate inmatriculau circa 75.000 de unitati.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO