ZF 24

Căderile burselor din ultima săptămână şi violenţele din Marea Britanie, cauzate de furtunile solare?

Căderile burselor din ultima săptămână şi violenţele din Marea Britanie, cauzate de furtunile solare?

Autor: Adrian Voicu

14.08.2011, 13:41 252

Se pot găsi multe explicaţii pentru evoluţia dezastruoasă a burselor mondiale sau pentru protestele violente din Marea Britanie.

Chiar şi oamenii de ştiinţă au încercat să caute astfel de cauze. Una dintre ele pune evenimentele din ultima săptămână pe seama erupţiilor solare.

Astfel, începând cu 5 august trei mari erupţii solare au cauzat turbulenţe atmosferice pe pământ.

"Câmpul magnetic al pământului încă se resimte de pe urma erupţiilor solare de pe 5 august care a declanşat una dintre cele mai puterncie furtuni electromagnetice din ultimii ani", scrie SpaceWeather, citat de Reuters.

Oameni de ştiinţă sunt însă de părere că astfel de furtuni electromagnetice afectează şi oamenii, modificând stările emoţionale şi având efecte negative asupra acestora prin afectarea echilibrului bio-chimic.

În sprijinul declaraţiilor lor vin şi o serie de studii care au arătat că numărul internărilor în spital pentru depresii a fost în creştere în timpul furtunilor electromagnetice, iar numărul de sinucideri a crescut de asemenea.

Un studiu din 2003 desfăşurat de divizia din Atlanda a Rezervei Federale a indicat chiar că astfel de furtuni pot afecta piaţa de capital, traderii fiind mai predispuşi să facă alegeri pesimiste.

"Nivelurile neobişnuit de ridicate ale activităţilor geomagnetice au un efect negativ semnificativ statistic şi economic asupra evoluţiei indicilor bursei de acţiuni din SUA", se arată în studiul instituţiei.

Reuters încearcă să liniştească însă pe investitori menţionând că pentru moment soarele s-a liniştit, chiar dacă ritmul erupţiilor solare este în creştere, urmând să atingă un punct culminant în 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO