ZF 24

Bulgaria incepe constructia centralei atomice de la Belene in 2009

11.12.2007, 10:29 13

Bulgaria va putea incepe constructia centralei atomice de la Belene in 2009, a declarat seful autoritatii nucleare din Bulgaria, citat de agentia de presa Novinite.

Vineri, Comisia Europeana a aprobat planurile de constructie ale centralei de la Belene prin folosirea unor reactoare de provenienta rusa.

Seful autoritatii nucleare este increzator ca proiectul nu va face Bulgaria dependenta de sursele de energie ruse, desi compania rusa Atomstroyexport a fost aleasa pentru a construi cele doua reactoare de 1.000 MW.

Costul total al proiectului este estimat la 4 miliarde de euro.

Odata cu obtinerea acordului din partea Uniunii Europene, Bulgaria poate solicita un imprumut in valoare de 300 de milioane de euro de la agentia europeana Euratom.

Statul planuieste de asemenea sa imprumute o suma echivalenta si de la Banca Europeana de Investitii (BEI), in timp ce oficialii guvernamentali au afirmat anterior ca si-au asigurat deja o finantare de 250 de milioane de euro pentru aceasta centrala, de la BNP Paribas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO