ZF 24

Bulgaria anunta ca sprijina politic proiectul Nabucco, dupa ce s-a alaturat South Stream

25.01.2008, 18:45 14

Bulgaria a anuntat, vineri, ca acorda o sustinere politica puternica proiectului Nabucco, pentru a calma temerile ca autoritatile de la Sofia au pus in pericol eforturile Uniunii Europene de a reduce dependenta de gazele rusesti, dupa ce s-a alaturat consortiului South Stream, transmite Reuters.

Bulgaria si Rusia au semnat, vineri, un acord, in valoare de zece miliarde de euro, care vizeaza participarea Sofiei la proiectul gazoductului ruso-italian South Stream.

Uniunea Europeana, care importa din Rusia aproape un sfert din cantitatea de gaz pe care o consuma, sprijina proiectul rival Nabucco, la care va participa si Bulgaria.

Unii comentatori au declarat ca alaturarea Bulgariei la proiectul South Stream, care ar imbunatati aprovizionarea cu gaze a Europei Centrale si de Sud, tranzitand Marea Neagra si Bulgaria, ar putea slabi suportul politic al Sofiei pentru Nabucco si impiedica astfel planurile blocului comunitar de a reduce dependenta energetica fata de Rusia.

"Au existat comentarii potrivit carora Bulgaria a tradat UE si a sustinut interesele Rusiei sau ca acest proiect este o alternativa la Nabucco. Acest lucru este un nonsens. Bulgaria este interesata de realizarea proiectului Nabucco intrucat, ca si South Stream, face parte din planurile de diversificare a livrarilor de energie catre Europa", a declarat premierul bulgar, Serghei Stanishev.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO