Bulgaria anunta ca sprijina politic proiectul Nabucco, dupa ce s-a alaturat South Stream

Autor: Mediafax 25.01.2008
Bulgaria a anuntat, vineri, ca acorda o sustinere politica puternica proiectului Nabucco, pentru a calma temerile ca autoritatile de la Sofia au pus in pericol eforturile Uniunii Europene de a reduce dependenta de gazele rusesti, dupa ce s-a alaturat consortiului South Stream, transmite Reuters.

Bulgaria si Rusia au semnat, vineri, un acord, in valoare de zece miliarde de euro, care vizeaza participarea Sofiei la proiectul gazoductului ruso-italian South Stream.

Uniunea Europeana, care importa din Rusia aproape un sfert din cantitatea de gaz pe care o consuma, sprijina proiectul rival Nabucco, la care va participa si Bulgaria.

Unii comentatori au declarat ca alaturarea Bulgariei la proiectul South Stream, care ar imbunatati aprovizionarea cu gaze a Europei Centrale si de Sud, tranzitand Marea Neagra si Bulgaria, ar putea slabi suportul politic al Sofiei pentru Nabucco si impiedica astfel planurile blocului comunitar de a reduce dependenta energetica fata de Rusia.

"Au existat comentarii potrivit carora Bulgaria a tradat UE si a sustinut interesele Rusiei sau ca acest proiect este o alternativa la Nabucco. Acest lucru este un nonsens. Bulgaria este interesata de realizarea proiectului Nabucco intrucat, ca si South Stream, face parte din planurile de diversificare a livrarilor de energie catre Europa", a declarat premierul bulgar, Serghei Stanishev.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro