ZF 24

BNR a făcut un profit net de 7 mld. lei de la începutul crizei

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

BNR a făcut un profit net de 7 mld. lei de la începutul crizei

Autor: Razvan Voican

30.06.2013, 22:56 1365

BNR a strâns de la începutul crizei, în perioada 2009 – 2012, profituri nete care însumează puţin peste 7 mld. lei, în con­trast cu situaţia băncilor co­mer­ciale care în ultimii trei ani au acumulat pierderi nete de 3,6 mld. lei şi cu evoluţia economiei care a suferit o cădere groaznică din care nu-şi revine nici acum.

Anul trecut BNR a obţinut un profit net de 696 mil. lei, în creştere cu 130% faţă de 2011, sursele principale de câştig fiind administrarea activelor şi pasivelor în valută şi creditele acordate băncilor comerciale sub forma injecţiilor săptămânale de lichiditate realizate prin operaţiuni repo.

BNR nu are prevăzută în statut atin­gerea unor performanţe comerciale anume, însă reprezentanţii săi s-au mândrit cu revenirea şi menţinerea pe profit începând din 2007, după o perioadă în care banca se aflase în poziţia de debitor net faţă de sistem, făcând eforturi să absoarbă excesul de lichiditate de pe piaţă. Aşadar, BNR avea pierderi când băncile comerciale o duceau bine, profitul sistemului creştea ca din apă, iar economia decola, şi a făcut un profit record de 4,6 mld. lei tocmai în 2009 – anul prăbuşirii dramatice a economiei României cu aproape 7%. Spre deosebire de alte bănci centrale din regiune, creşterea economică nu a reuşit să-şi facă loc pe lista obiectivelor BNR, iar preocuparea pentru menţinerea inflaţiei pe un trend descendent până la sub 3% a însemnat perioade lungi de îngheţare a dobânzii-cheie la lei şi amânarea unor măsuri active de stimulare a creditării în moneda naţională care să compenseze reduce­rea accesu­lui la finanţări în euro şi să reducă vulnerabilitatea la fluctuaţiile cursului.

Profitul record al BNR din 2009 a fost obţinut în contextul în care banca centrală a trecut în poziţia de creditor al băncilor , injec­tând lei în sistem pentru acoperirea nevoilor de lichiditate, dar la dobânzi de 8 -10% pe an. Principalul beneficiar al profita­bili­tăţii BNR este bugetul statului, care primeş­te 80% din veniturile nete ale institu­ţiei, însă scăderea de încasări provocată de pier­de­rile băncilor cauzate de explozia cre­ditelor neperformante se dovedeşte mai du­re­roasă.

În perioada 2009 – 2012 BNR a virat la buget circa 3,3 mld. lei (700 mil. euro), sumă nesemnificativă în co­şul veniturilor bugetare totale - 44 mld. euro. Banca centrală a con­ti­nuat să facă profit anul trecut chiar dacă veni­turile nete din administrarea rezervei valu­tare au picat la 57 mil. euro faţă de 271 mil. euro în 2011. Aşadar, băncile care au ca obiectiv profitul înregistrează pierderi, în timp ce BNR, care nu urmăreşte maximi­zarea profitului, reuşeşte să-l dubleze într-un an. Aceasta în timp ce economia tot aşteaptă un acces mai bun la finanţare pentru a se putea redresa mai repede.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 01.07.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO