ZF 24

Va reduce BNR astăzi dobânda-cheie sau nu? Analiştii au păreri împărţite

Foto Silviu Matei

Autor: Claudia Medrega

01.07.2013, 00:03 729

Aşteptările legate de reducerea inflaţiei, prăbuşirea activităţii de creditare, nivelul încă ridicat al dobânzilor la credite şi relansarea lentă a economiei ar justifica o reducere a dobânzii de politică monetară, diminuarea dobânzii-cheie de la 5,25% la 5% fiind anticipată de 46% dintre membrii membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR).

După ce la începutul anului cei mai mulţi analişti nu vedeau posibilă o reducere a dobânzii-cheie în 2013, după şedinţa de politică monetară din luna mai şi-au schimbat scenariile susţinând că vom avea o tăiere a dobânzii în iulie, însă acum 54% dintre analiştii AAFBR cred că am putea să vedem astăzi men­ţi­nerea dobânzii-cheie.

Însă, potrivit unui sondaj Bloomberg, majoritatea analiştilor (11 din 16 analişti) văd posibilă o reducere a dobânzii-cheie în şedinţa de politică monetară de astăzi.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, anunţa în luna mai că la şedinţa din 1 iulie, se va discuta reducerea dobânzii-cheie, având în vedere evoluţia mai bună a inflaţiei faţă de estimări. El a spus chiar că BNR intră într-un nou ciclu de reducere a dobânzilor. Iar singurul lucru care ar putea stopa această tendinţă ar fi legat doar de veştile proaste din economie, în special din agricultură.

Dobânda de politică monetară, care influenţează indirect costul creditelor acordate de bănci în economie, a fost îngheţată la 5,25% pe an în luna mai a anului trecut.

În ultima perioadă s-a înregistrat o deteriorare a apetitului faţă de risc al investitorilor. Monedele ţărilor emergente din Europa de Est, inclusiv leul, au trecut printr-o serie de episoade de depreciere, generate de reorientarea investitorilor străini dinspre pieţele emergente către SUA, după semnalele Fed privind reducerea programului de cumpărare de obligaţiuni. Semnalul Reservei Federale privind restrângerea programului de achiziţii de obliga­ţiuni a fost urmat de raportul Băncii Reglementelor Internaţionale care cere băncilor centrale să se concentreze pe inflaţie, să caute modalităţi de exit şi să nu mai încerce să stimuleze redresarea economică globală.

Dobânda de politică monetară ar putea fi redusă la nivelul de 4,75% până în decembrie 2013 şi 4,5% până în decembrie 2014, în opinia analiştilor AAFBR.

În ceea ce priveşte rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei, analiştii AAFBR cred că ar putea fi păstrate la nivelul de 15% în anul 2013 şi apoi reduse la 11% până la finele anului 2014. Iar rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi păstrate la nivelul de 20% în anul 2013 şi apoi reduse la 16% până la finele anului 2014.

AAFBR este o asociaţie profesională înfiinţată în ianuarie 2008, reunind peste 80 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 01.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO