ZF 24

ANCOM face un mic pas înapoi: tarifele de interconectare din telefonia mobilă vor fi mai mari cu 0,1 eurocenţi faţă de propunerea iniţială

Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM

Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM

Autor: Adrian Seceleanu

12.12.2013, 13:23 758

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a făcut un mic pas înapoi în disputa cu greii din industria de telefonie mobilă, propunând, la finele perioadei de consultări, un nivel al tarifelor de interconectare pentru anul 2014 de 0,96 eurocenţi pe minut, mai mare cu 0,1 eurocenţi / minut faţă de propunerea iniţială de 0,86 eurocenţi / minut, potrivit unui anunţ al instituţiei.

Cosmote, Orange şi Vodafone - companiile care au împreună peste 90% din utilizatorii de telefonie mobilă din România - şi care sunt afectate negativ de această măsură au criticat dur propunerea ANCOM, susţinând că industria va pierde venituri de peste 200 mil. euro, şi astfel şi capacitatea de a investi.

Noua propunere a ANCOM, care trebuie să primească şi un OK la nivel european, răspunde astfel solicitărilor operatorilor însă nu va schimba semnificativ datele problemei: cu noua propunere tarifele de interconectare din telefonia mobilă scad cu 68,6% faţă de scăderea de 71,9% determinată de prima propunere. Cel mai probabil, ca rezultat al acestei decizii de a creşte uşor tariful, la nivelul întregii pieţe de telefonie mobilă impactul va fi unul de ordinul milioanelor de euro, respectiv venituri care nu vor mai fi pierdute de companii.

“ANCOM a finalizat ultima rundă de dezbateri naţionale asupra noilor tarife maxime pentru serviciile de interconectare în vederea terminării apelurilor telefonice la puncte fixe şi mobile. În urma observaţiilor primite în consultarea publică a măsurilor, tarifele maxime pentru terminarea apelurilor vor fi de 0,14 eurocenţi/minut pentru terminarea la puncte fixe - în scădere de la 0,67 eurocenţi/minut - şi 0,96 eurocenţi/minut - în scădere de la 3,07 eurocenţi/minut, pentru terminarea apelurilor la puncte mobile”, potrivit anunţului ANCOM.

Autoritatea susţine că măsura este necesară în condiţiile în care “peste 70% din utilizatorii din România îşi limitează apelurile naţionale de pe telefonul mobil din cauză că sunt preocupaţi de costurile prea mari ale comunicării. Apelurile <<în reţea>> au ajuns să reprezinte aproape 90% din totalul traficului de apeluri la puncte mobile”.;

“Barierele între reţele, reprezentate în special de nivelurile mari ale tarifelor de terminare, descurajează comunicarea între utilizatorii unor reţele diferite. Noile tarife de terminare propuse de ANCOM reflectă în mod realist consumul de resurse necesar furnizării serviciilor şi vor asigura o dezvoltare sănătoasă a concurenţei, în beneficiul utilizatorilor”, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM. 

Pe de altă parte, operatorii mari din România mai câştigă şi un pic de timp, pentru că reducerea tarifelor de interconectare nu se va mai aplica de la 1 ianuarie, ci după ce se va încheia procesul de consultare la nivel european. “ANCOM urmează să notifice Comisiei Europene şi autorităţilor naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de măsuri propuse, împreună cu motivele care stau la baza acestor măsuri. Comisia Europeană şi celelalte autorităţi de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii şi observaţii în termen de o lună de la data notificării, de care ANCOM va trebui să ţină seama în cel mai înalt grad”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO