ZF 24

AIE reduce estimarile privind cresterea cererii de petrol

16.01.2008, 13:20 18

Cresterea cererii de petrol din acest an va fi sub estimarile initiale si ar putea incetini si mai mult in cazul in care problemele economice din Statele Unite se vor agrava, a anuntat astazi Agentia Internationala pentru Energie (AIE), citata de Reuters.

Agentia, care acorda consultanta pentru 27 de state industrializate, a revizuit in scadere cu 130.000 de barili previziunea privind cresterea cererii de petrol, la 1,98 de milioane de barili pe zi, comparativ cu estimarea facuta in urma cu o luna.

AIE a aratat insa ca stocurile totale de petrol ale statelor membre ale Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCDE) au scazut in noiembrie 2007 cu 38,1 milioane de barili, sub media ultimilor cinci ani, acesta fiind un indiciu privind raportul strans intre cerere si oferta.

Pretul petrolului a scazut miercuri sub 91 de dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimele trei saptamani, ca urmare a temerilor ca problemele economice din SUA, cel mai mare consumator de energie la nivel mondial, ar putea influenta negativ cererea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO