ZF 24

Acţiunile Patria Bank revin la tranzacţionare pe BVB sub un nou simbol-PBK

Acţiunile Patria Bank revin la tranzacţionare pe BVB...

Autor: Roxana Rosu

13.07.2017, 10:21 697

Acţiunile Patria Bank  se tranzacţionează de joi la BVB sub un nou simbol bursier, PBK, în urma finalizării fuziunii cu Banca Comercială Carpatica, schimbare menită să reflecte o nouă strategie şi identitate a băncii.

Astfel, începând de astăzi, simbolul „BCC” devine „PBK”. Actiunile Patria Bank sunt listate pe piata principala a BVB, la categoria Premium si sunt incluse in indicele BETPlus.

Acţiunile băncii au deschis şedinţa de joi la bursă în creştere cu 1,98%, la 0,1 lei. 

„PBK inlocuieste simbolul BCC la Bursa de Valori Bucuresti, marcand intrarea intr-o noua etapa de crestere solida a Patria Bank, dupa implementarea fuziunii cu Banca Comerciala Carpatica. Schimbarea simbolului de tranzactionare al actiunilor nu este o simpla schimbare formala, ci reflecta o noua strategie si identitate a bancii. Prin aceasta strategie, dorim sa cream o institutie de credit solida, cu o pondere semnificativa in finantarea economiei romanesti si cu o oferta atractiva pentru persoanele si micile afaceri din localitatile mai putin dezvoltate ale tarii. Prezenta noastra pe piata de capital va fi din ce in ce mai activa si speram sa atragem alaturi de noi cat mai multi investitori in acest plan ambitios”, a menţionat Horia Manda, presedintele Consiliului de Administratie al Patria Bank.

In urma fuziunii, noua banca se va concentra pe segmentul de retail, integrand tehnologia pentru a simplifica accesul clientilor la servicii financiare performante si va continua sa fie un partener pentru companiile romanesti mici si mijlocii. 

Capitalizarea bursieră a Patria Bank este de aproape 380 milioane lei (82,6 mil. euro).

„Noua noastra strategie comerciala urmareste dezvoltarea retailului prin extinderea creditarii in noi medii, consolidarea si diferentierea prin segmentele de microfinantare, IMM si Agro, dar si mentinerea unei relatii solide si de incredere cu deponentii, obiectivele esentiale fiind performanta financiara si profitabilitatea in anii urmatori”, a declarat Bogdan Merfea, director general al Patria Bank.

Grupul Patria Bank este detinut de Fondul de Investitii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), cu o deţinere de 76%, un fond de private equity ai carui principali investitori sunt BERD (Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investitii, parte a Grupului Bancii Europene pentru Investitii), DEG (Banca de Dezvoltare), parte a grupului bancar KFW BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Marii Negre).

Omul de afaceri Ilie Carabulea mai are o participaţie de 10,8%.

Banca formată prin fuziunea Băncii Carpatica cu Patria Bank are ca obiectiv intrarea pe profit în 2017, dar şi majorarea activelor cu 30% în trei ani, până la 1,1 mld. euro. în ceea ce priveşte activitatea de bază, creditarea, banca rezultată din fuziune vizează o triplare a stocului de credite nete până în 2019, la 646 mil. euro.

Grupul Patria Bank include Patria Bank, Patria Credit IFN, SAI Carpatica Asset Management si SAI Patria Asset.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO