Specialistul ZF

SPECIALISTUL ZF: Dacă am o firmă, este mai bine să cumpăr un apartament pe firmă sau pe persoană fizică?

SPECIALISTUL ZF: Dacă am o firmă, este mai bine să cumpăr un apartament pe firmă sau pe persoană fizică?
25.04.2011, 13:01 39851

Întrebare: Am o firmă mică şi vreau să îmicumpăr o casă. Cum este mai bine? Să cumpăr casa pe firmă sau pepersoană fizică? Care sunt avantajele şi dezavantajele?

Răspuns oferit de Ciprian Glodeanu, avocat colaboratorsenior în cadrul Wolf Theiss:

Avantajul de a achizitiona un imobil pe o persoana juridicaapare in momentul in care vanzatorul respectivului imobil este opersoana platitoare de TVA. Astfel, in situatia in care vanzareaimobilului este purtatoare de TVA, cumparatorul, de asemeneapersoana platitoare de TVA , va putea recupera TVA-ul aferentpretului platit. In situatia in care cumparatorul este o persoanafizica, TVA-ul reprezinta un cost care nu poate fi recuperatmajorand astfel pretului imobilului.

Un alt avantaj cand se achizitioneaza un imobil pe persoanajuridica este acela ca valoarea imobilului va intra pe cheltuielide amortizare, reducand astfel impozitul pe profit. Mai mult,costurile cu renovarea sau extinderea imobilui, costurileutilitatilor etc. ar putea fi considerate cheltuieli deductibile lacalcularea impozitului pe profit. Aceste costuri ar putea ficheltuieli deductibile pentru persoana juridica si in situatia incare imobilul a fost achzitionat pe persoana fizica, dar aceastapersoana fizica a intrat intr-un comodat sau contract de inchirierecu persoana juridica, contract in baza caruia persoana juridica vaavea dreptul de a face respectivele cheltuieli si de a incheiacontracte direct cu furnizorii de utilitati.

Un dezavantaj major la achizitionarea unui imobil pe o persoanajuridica este un impozit anual pe cladire semnificativ mai maredecat acela platit de un cumparator persoana fizica.

Un alt dezavantaj este la inchirierea respectivului imobil:cumparatorul persoana juridica platitoare de TVA va incasa chirie +TVA, pe cand cumparatorul persoana fizica va incasa doarchiria.

Daca se va dori revanzarea proprietatii, ar mai putea aparea undezavantaj: cumparatorul persoana juridica va plati un impozitdublu pana cand suma de bani incasata va ajunge in final laasociat(i). Astfel, societatea va plati impozitul pe profitulrezultat din vanzare si va retine impozitul pe dividend inainte dea distribui orice sume catre asociat(i). In situatia in carecumparatorul ar fi persoana fizica, in caz de revanzare se va platidoar impozitul pe venit.

Credite: in practica conditiile de creditare pentru persoanefizice sunt in general mai bune decat cele pentru persoane juridice(de exemplu perioada de creditare).

Vedeţi alte răspunsuri oferite de SPECIALISTULZF.

Doriţi să adresaţiîntrebări specialiştilor ZF? Scrieţi-ne peadresazf24@zf.rosau în rubrica decomentarii a articolului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO