SPECIALISTUL ZF: Dacă am o firmă, este mai bine să cumpăr un apartament pe firmă sau pe persoană fizică?

Ziarul Financiar 25.04.2011

Întrebare: Am o firmă mică şi vreau să îmi cumpăr o casă. Cum este mai bine? Să cumpăr casa pe firmă sau pe persoană fizică? Care sunt avantajele şi dezavantajele?

Răspuns oferit de Ciprian Glodeanu, avocat colaborator senior în cadrul Wolf Theiss:

Avantajul de a achizitiona un imobil pe o persoana juridica apare in momentul in care vanzatorul respectivului imobil este o persoana platitoare de TVA. Astfel, in situatia in care vanzarea imobilului este purtatoare de TVA, cumparatorul, de asemenea persoana platitoare de TVA , va putea recupera TVA-ul aferent pretului platit. In situatia in care cumparatorul este o persoana fizica, TVA-ul reprezinta un cost care nu poate fi recuperat majorand astfel pretului imobilului.

Un alt avantaj cand se achizitioneaza un imobil pe persoana juridica este acela ca valoarea imobilului va intra pe cheltuieli de amortizare, reducand astfel impozitul pe profit. Mai mult, costurile cu renovarea sau extinderea imobilui, costurile utilitatilor etc. ar putea fi considerate cheltuieli deductibile la calcularea impozitului pe profit. Aceste costuri ar putea fi cheltuieli deductibile pentru persoana juridica si in situatia in care imobilul a fost achzitionat pe persoana fizica, dar aceasta persoana fizica a intrat intr-un comodat sau contract de inchiriere cu persoana juridica, contract in baza caruia persoana juridica va avea dreptul de a face respectivele cheltuieli si de a incheia contracte direct cu furnizorii de utilitati.

Un dezavantaj major la achizitionarea unui imobil pe o persoana juridica este un impozit anual pe cladire semnificativ mai mare decat acela platit de un cumparator persoana fizica.

Un alt dezavantaj este la inchirierea respectivului imobil: cumparatorul persoana juridica platitoare de TVA va incasa chirie + TVA, pe cand cumparatorul persoana fizica va incasa doar chiria.

Daca se va dori revanzarea proprietatii, ar mai putea aparea un dezavantaj: cumparatorul persoana juridica va plati un impozit dublu pana cand suma de bani incasata va ajunge in final la asociat(i). Astfel, societatea va plati impozitul pe profitul rezultat din vanzare si va retine impozitul pe dividend inainte de a distribui orice sume catre asociat(i). In situatia in care cumparatorul ar fi persoana fizica, in caz de revanzare se va plati doar impozitul pe venit.

Credite: in practica conditiile de creditare pentru persoane fizice sunt in general mai bune decat cele pentru persoane juridice (de exemplu perioada de creditare).

Vedeţi alte răspunsuri oferite de SPECIALISTUL ZF.

Doriţi să adresaţi întrebări specialiştilor ZF? Scrieţi-ne pe adresa zf24@zf.ro sau în rubrica de comentarii a articolului.