Special

Videoconferinţa ZF & BRD – Groupe Société Générale: PNRR – Green Financing. Marcel Boloş, ministrul proiectelor europene: Avem 75 de apeluri de proiecte cu finanţare din PNRR, în valoare de 13 miliarde de euro

Marcel Boloş, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene: Din fericire pentru noi, pe PNRR activitatea este extrem de dinamică.

Marcel Boloş, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene: Din fericire pentru noi, pe PNRR activitatea este extrem de dinamică.

Până acum, singura plată făcută din banii încasaţi a fost în valoare de 176 mil. euro către ANAF, în vederea decontării caselor de marcat electronice.

România a accesat o tranşă de 3,8 miliarde de euro din fondurile de 29,2 miliarde de euro furnizate de Uniunea Europeană prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), alte două tranşe – de 2,7 mld. euro şi 2,9 mld. euro – fiind aşteptate pentru perioada următoare, în funcţie de momentul obţinerii avizelor, a spus Marcel Boloş, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, la videoconferinţa PNRR – Green Financing, realizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale.

„Dacă discutăm despre finanţări şi lansări de proiecte, numai în PNRR avem un total de aproximativ 75 de apeluri de proiecte, în valoare de 13 mld. euro, pentru perioada aferentă atât anului 2022, cât şi anului 2023. Va fi o lansare graduală a acestor apeluri, dar până în decembrie 2023 vor fi lansate toate cele 75. Din fericire pentru noi, pe PNRR activitatea este extrem de dinamică“, a spus Marcel Boloş.

Până acum, singura plată făcută din banii încasaţi a fost în valoare de 176 mil. euro către ANAF, în vederea decontării caselor de marcat electronice.

„Este toamna finanţărilor. Numărăm apelurile şi perspectivele. Este nevoie de evoluţie şi dezvoltare. Din ce în ce mai multe companii conştientizează importanţa de a discuta cu profesionişti“, a spus Felix Daniliuc, directorul departamentului IMM din cadrul BRD – Groupe Société Générale.

Banii pe care România îi poate accesa prin PNRR sunt o adevărată „barcă de salvare“ atât pentru companii, cât şi pentru mediul de afaceri, a spus Roxana Mircea, managing partner la REI Finance Advisors, companie de consultanţă în fonduri europene. „Este multă agitaţie, sunt nişte miliarde pe masă, iar oamenii trebuie să muncească. Trebuie să construim aceste proiecte, să le depunem cu bine şi apoi să le implementăm cu bine.“

Companiile specializate în direcţiile de dezvoltare pe care le vizează PNRR pot câştiga direct din finanţările acordate pe liniile dedicate, iar firmele din celelalte sectoare de activitate pot beneficia de subvenţii pentru trecerea spre o activitate verde. Între beneficiari se regăsesc şi autorităţile publice.

„Prin PNRR avem trei proiecte de renovare energetică a clădirilor rezidenţiale multifamiliale, cu un total de 13 blocuri, precum şi un proiect de înnoire a parcului de vehicule destinate transportului public. Prin proiectul de mobilitate urbană, început în 2016, am achiziţionat 20 de autobuze şi acum ne propunem să mai luăm încă opt. Ne propunem, de asemenea, să renovăm patru şcoli prin PNRR“, a spus Cristian-Octavian Matei, primarul oraşului Turda.

Felix Daniliuc, directorul departamentului IMM din cadrul BRD – Groupe Société Générale: Este toamna finanţărilor. Numărăm apelurile şi perspectivele. Este nevoie de evoluţie şi dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO