Special

Profesioniştii din HR: Încetinirea economiei este vizibilă, recrutările din unele sectoare au îngheţat. Prudenţă pentru 2024. „Nu am văzut încă restructurări, însă angajările de oameni noi au încetinit încă din septembrie“

ZF HR Conference 2023. „Viitorul resurselor umane. Cum văd marii angajatori provocările anului 2024“

Participanţii la conferinţă spun că se văd semne de încetinire a economiei şi că este necesar un program de impulsionare a investiţiilor publice şi private.

Participanţii la conferinţă spun că se văd semne de încetinire a economiei şi că este necesar un program de impulsionare a investiţiilor publice şi private.

Autor: Alexandra Cepăreanu, Miruna Diaconu

21.11.2023, 00:08 4057

Retenţia de personal, motivaţia angajaţilor şi automatizarea sarcinilor repetitive sunt printre cele mai importante elemente la care se uită în prezent antreprenorii şi liderii de business.

Încetinirea economiei este vizibilă, iar recrutările din unele sectoare au îngheţat.  Pentru anul viitor, cuvântul de ordine este prudenţa, au fost câteva dintre concluziile conferinţei ZF HR Conference 2023 „Viitorul resur­selor umane. Cum văd marii angajatori provocările anului 2024“. Evenimentul a fost organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Philip Morris România, Teleferic, Creasoft, Cares, Complice.ro, Vodafone România, Horvath România şi NN România.

Astfel, participanţii la conferinţă spun că se văd semne de încetinire a economiei şi că este necesar un program de impulsionare a investiţiilor publice şi private. Guvernul prevede o reluare a creşterii economice în 2024. „În principiu, am văzut că au scăzut mult creşterile echipelor, dar nu avem încă scă­deri. Dacă la începutul anului o com­pa­nie cu 100 de angajaţi mai adăuga doi - trei angajaţi în fiecare lună, în prezent mai adaugă încă un angajat dar la două-trei luni. Nu am văzut încă restructurări, însă angajările de oameni noi au încetinit încă din septembrie“, a spus Adrian Dinu, fondatorul Creasoft, companie ce produce sisteme software de monitorizare şi control de la distanţă, cu un portofoliu de clienţi format din 500 de companii ce adună împreună 35.000 de angajaţi.

Sorina Donisa, CEO al companiei de recrutare în regim temporar APT Prohuman, a spus şi ea în cadrul eveni­mentului ZF că anul 2023 a adus o creştere mai lentă în ceea ce priveşte recrutarea, cuvântul de ordine fiind „precauţie“.

„În 2023 a fost precauţie, companiile au fost precaute în a-şi creşte numărul de angajaţi. Iar în 2024 mă aştept să fie un an mai greu decât 2023. Spun asta pentru că mă uit la Europa de Vest. Iar ce se întâmplă în Europa de vest la noi se simte mai târziu, de asta mă aştept ca în 2024 companiile să fie mai precaute decât anul acesta. (...) Deci, cred că o să vedem industrii care îşi vor continua creşterile, dar probabil că vor creşte sub 10%, şi vor fi industrii afectate de măsurile fiscale şi vor trebui să ia diferite decizii – deja se discută despre ce o să se întâmple în 2024 şi chiar în 2025“, a detaliat ea.

Ea a adăugat că, anul viitor, pe piaţa recrutărilor se vor observa anunţuri de angajare pentru persoanele care au anumite abilităţi şi care vor putea răspunde anumitor nevoi specifice pe care companiile le vor avea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO