Special

Pagina verde. Raluca Fişer, Green Revolution: „Suntem cu cel puţin 15 ani în urma multor oraşe din Vest în ceea ce priveşte politicile care protejează mediul“

Raluca Fişer, preşedinte, Green Revolution: Am înţeles că planurile urbanistice care pot să fluidizeze traficul se împotmolesc la nivel administrativ, pentru că este un proces foarte costisitor, aşadar încercăm să contribuim prin soluţii alternative.

Raluca Fişer, preşedinte, Green Revolution: Am înţeles că planurile urbanistice care pot să fluidizeze traficul se împotmolesc la nivel administrativ, pentru că este un proces foarte costisitor, aşadar încercăm să contribuim prin soluţii alternative.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

06.09.2023, 17:15 185

Asociaţia Green Revolution este printre pionierii organizaţiilor de mediu din România, fiind prima organizaţie care s-a concentrat pe ecologie urbană.

Pentru ca lumea să devină sustenabilă, este nevoie să fie protejate cel puţin 30% din suprafaţa pământului şi a oceanelor, în condiţiile în care, în prezent, doar 1% sunt ocrotite, spune Raluca Fişer, preşedinta asociaţiei Green Revolution.

„Grija oamenilor pentru mediu începe de la scară mică. Din propria locuinţă, din alegerile personale. De aici, ele se declină şi se amplifică în toate sectoarele. Realitatea este că omenirea consumă aproape trei planete pe an şi contribuţia o avem fiecare dintre noi.“

În România, poluarea aerului şi a apelor sunt cele mai discutate subiecte când vine vorba de mediu, atât în zonele urbane, cât şi în cele periurbane. Traficul, poluarea, defrişările, habitatele naturale distruse, deşeurile gestionate deficitar sunt numai câteva dintre problemele majore.

„Ne uităm la alte oraşe din Europa care au reuşit, printr-o administrare corectă, printr-un dialog corect şi transparent cu publicul interesat, să asigure o calitate a vieţii ridicată pentru locuitori, au reuşit să implementeze planuri urbanistice care facilitează transportul public şi pun în aplicare politici care protejează mediul. În cazul nostru, suntem cu cel puţin 15 ani în urma multor oraşe din Vest“, spune Raluca Fişer.

Ea este expert în management strategic, transport durabil şi economie circulară şi coordonează proiecte de responsabilitate socială corporativă şi advocacy de peste 15 ani.

În calitate de managing partner, în 2007 a lansat prima organizaţie media românească axată pe afaceri şi legislaţie în domeniul mediului - Green Report, principalul vector de comunicare al Asociaţiei Green Revolution.

„Asociaţia Green Revolution este printre pionierii organizaţiilor de mediu din România, fiind prima organizaţie care s-a focusat pe ecologie urbană. De mai bine de16 ani propunem şi realizăm, împreună cu autorităţile, strategii şi politici de mediu coerente, iar în acelaşi timp suntem un vector activ de comunicare pentru teme actuale care ţin de sustenabilitate şi de subiecte de mediu. Am introdus bicicleta ca mijloc de transport alternativ prin sistemul de mobilitate urbană, IíVelo, disponibil în Bucureşti, Constanţa şi, în curând, în Timişoara.“

Asociaţia militează pentru pentru introducerea†bicicletei ca mijloc de transport alternativ, precum şi pentru reducerea consumului de energie, folosirea surselor regenerabile şi a tehnologiilor verzi, pentru implementarea sistemelor de colectare selectivă a deşeurilor, pentru conştientizare şi educaţie ecologică în şcoli.

Green Revolution lucrează în prezent la Gala Green Report, un proiect în cadrul căruia se acordă premii de mediu, precum şi la dezvoltarea soluţiei de mobilitate IíVelo şi a celei de parcare pentru biciclete B.Box. De asemenea, organizaţia a dezvoltat şi proiectul Roaba de Cultură, prin care organizează evenimente menită să aducă oamenii mai aproape de natură, având acces la activităţi recreative, educative şi de comunitate.

„Rolul nostru este să venim cu soluţii aplicate pentru probleme actuale. Am înţeles că planurile urbanistice care pot să fluidizeze traficul se împotmolesc la nivel administrativ, pentru că este un proces foarte costisitor, aşadar încercăm să contribuim prin soluţii alternative, aşa cum este sistemul de mobilitate urbană IíVelo, pe care ne dorim să-l extindem în cât mai multe oraşe din ţara.“

Raluca Fişer mai spune că în România se văd progrese în materie de sustenabilitate şi protejare a mediului, un exemplu fiind Sistemul Garanţie-Returnare, a cărui implementare este aşteptată. Şi în domeniul energetic se vede o evoluţie, ponderea energiei din resurse regenerabile fiind de 80% astăzi.

„Deşi veştile par bune, deocamdata ne trag în jos unităţile învechite şi ineficiente în producţie energetică folosite pentru extracţia de cărbune, care ne obligă la costuri ridicate de producţie, dar şi la taxe de poluare. Nici staţiile de stocare ale energiei nu ne ajută foarte mult, fiind un segment în care sunt necesare investiţii majore pentru a fi cu adevărat performanţi. În cazul nostru, orice veste bună vine la pachet cu una mai puţin bună.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO