Special

Pagina verde. Un focar de infecţie zace chiar sub nasul Primăriei Sectorului 3 din Bucureşti, pe terenul primei şcoli de meserii din România, şi adăposteşte oamenii străzii. Primăria şi Garda de Mediu închid ochii

„Pe 13 ianuarie (2024 – n. red.) a izbucnit un incendiu în acest loc – probabil persoanele fără adăpost şi consumatorii de droguri au reuşit această performanţă. Cineva ar trebui să fie responsabil cu igienizarea şi paza zonei, pentru ca oamenii fără adăpost să nu mai facă un dezastru“, spune Alexandra Muşat, o locuitoare din sectorul 3 al Capitalei, pe raza căruia se află şi acest teren. Fotografii Alina-Elena Vasiliu

Autor: Alina-Elena Vasiliu

24.01.2024, 11:30 7451

Şcoala Ciocanul a fost prima şcoală de meserii din România, înfiinţată în 1899 la iniţiativa industriaşului evreu Adolf Solomon. Instituţia a funcţionat până în 1948, când a fost transformată în grup şcolar industrial. După 1990, a fost desfiinţată, devenind o ruină şi acum focar de infecţie În condiţiile în care şcolile din Bucureşti sunt supraaglomerate, iar elevii învaţă în containere, clădiri şi terenuri ale fostelor şcoli devin focare de infecţie.

Clădirea şi curtea unei foste şcoli de pe calea Dudeşti din Bucureşti, în spatele centrului comercial Bucureşti Mall, au devenit de mai multă vreme un adevărat focar de infecţie după ce au fost ocupate de oameni ai străzii şi transformate în depozit de gunoaie.

„Trecând deseori pe lângă fosta şcoală Ciocanul de pe calea Dudeşti, am putut constata nu numai starea deplorabilă în care se află aceste clădiri, ci şi mirosul de putrefacţie, şobolanii care mişună printre zecile de gunoaie şi focarul de infecţie care se află în incinta acestei foste unităţi de învăţământ“, spune Alexandra Muşat, o locuitoare din sectorul 3 al Capitalei, pe raza căruia se află şi acest teren.

Ea spune că a făcut sesizare în urmă cu mai bine de un an la serviciul de salubritate al sectorului 3, la Primăria Municipiului Bucureşti, la Garda de Mediu Bucureşti, însă niciuna din aceste instituţii nu a revenit cu un răspuns şi nici nu a intervenit în vreun fel.

„Pe 13 ianuarie (2024 – n. red.), a izbucnit un incendiu în acest loc – probabil persoanele fără adăpost şi consumatorii de droguri au reuşit această performanţă. Cineva ar trebui să fie responsabil cu igienizarea şi paza zonei, pentru ca oamenii fără adăpost să nu mai facă un dezastru. În calitate de contribuabil, mi-aş dori să trăim într-un mediu curat şi civilizat, în special în centrul unei capitale europene, dar se pare că autorităţile române nu fac nimic până nu moare cineva. Nu mai menţionez că zidurile rămase stau să cadă, sunt aproape prăbuşite“, mai spune locuitoarea sectorului 3.

Ziarul Financiar a transmis Primăriei Sectorului 3, Primăriei Capitalei şi Gărzii Naţionale de Mediu o serie de întrebări cu privire la situaţia de pe Calea Dudeşti, însă doar Primăria Sectorului 3 a răspuns solicitării.

„Locul în cauză este în atenţia Direcţiei Generale de Poliţie Sector 3 încă din anul 2020. (...) Reprezentanţii DGPL Sector 3 au sancţionat contravenţional, în mod repetat, proprietarele acestor imobile (persoane juridice), precum şi persoanele depistate şi identificate în zonă, fiind încheiate 13 procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiei în valoare de 16.240 lei. Menţionăm totodată că, în urma verificărilor efectuate în anul 2022 de reprezentanţii Direcţiei Generale de Poliţie Locală a Municipiului Bucureşti (...), s-a constatat executarea fără autorizaţie de desfiinţare a unor lucrări, respectiv desfiinţarea unor corpuri de clădire“, au spus reprezentanţii Primăriei Sectorului 3.

Pe scurt, Poliţia a mers în teren acum doi ani, a dat amenzi şi acolo s-a încheiat responsabilitatea autorităţilor. Primăria spune că, după incendiu, a trimis firma de salubritate să cureţe terenul, fără a interveni asupra clădirilor. Curăţenia a fost făcută însă mai mult ca o spoială, fiind luate doar câteva gunoaie, fără o igienizare completă.

Vecinii se tem însă că oamenii străzi se vor adăposti din nou acolo şi îşi doresc o soluţie pe termen lung, astfel încât acel teren să nu mai fie o sursă de pericole.

Potrivit unui răspuns primit de Alexandra Muşat la o sesizare făcută de ea, firma care deţine clădirea de pe Calea Dudeşti, nr. 127, se află în insolvenţă, „motiv pentru care nu pot fi dispuse măsuri coercitive“. Mai mult, clădirea se află pe lista monumentelor istorice ale Ministerului Culturii, arată un răspuns formulat de Daniel Ioan Holerga, poliţist la Direcţia Generală de Poliţie Locală din cadrul Primăriei Sectorului 3. Nici Ministerul Culturii nu a răspuns întrebărilor ZF.

Ironia face ca terenul şi clădirea vizate să fie la doar câteva minute distanţă de sediul Primăriei Sectorului 3. Nici sediul Gărzii de Mediu nu este prea departe, pe Bulevardul Unirii, la doar cinci minute de mers pe jos. Nimeni din aceste instituţii nu a văzut până acum dezastrul care datează de mai bine de un an.

Potrivit datelor istorice, Şcoala Ciocanul a fost prima şcoală de meserii din România, înfiinţată în 1899, la iniţiativa industriaşului evreu Adolf Solomon. Instituţia a funcţionat până în 1948, când a fost transformată în Liceul Industrial Timpuri Noi. După 1990, a fost desfiinţată, devenind o ruină şi, acum, focar de infecţie. În condiţiile în care şcolile din Bucureşti sunt supraaglomerate, iar elevii învaţă în containere, clădiri şi terenuri ale fostelor şcoli sunt astfel lăsate în paragină.

Potrivit legislaţiei, multe dintre construcţiile vechi în ruină, deşi adesea sunt adevărate bombe cu ceas, sunt considerate arie protejată, motiv pentru care primăriile nu intervin pentru a le consolida.

„În alte părţi, există un mecanism prin care se majorează impozitul anual la acest gen de clădiri până când, în lipsa plăţii lui, se ajunge la expropriere, însă în Bucureşti nu funcţionează acest principiu şi de aceea avem situaţia actuală a multor imobile“, spunea anul trecut, într-un interviu pentru ZF, Paul Racoviţă, inspector general la Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO