Economia verde

Pagina verde. Anul 2023 a adus primele atestări de sustenabilitate pentru clădiri publice. Per total, mai puţine proiecte imobiliare au primit certificări BREEAM şi LEED anul trecut

17.01.2024, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Atât BREEAM, cât şi LEED sunt standarde care abordează aspecte precum confortul angajaţilor şi impactul asupra mediului prin diferite criterii – mobilitate, eficienţă energetică, consum de resurse, materiale de construcţii, susţinerea biodiversităţii. În piaţă există şi alte sisteme de certificare, însă acestea sunt cele mai populare.

Birourile Silk District din Iaşi şi faza a doua din complexul de birouri U Center de la Parcul Tineretului din Bucureşti sunt proiectele imobiliare care au obţinut în 2023 cele mai mari punctaje la certificarea BREEAM, respectiv LEED, continuând trendul clasificării clădirilor ca fiind sustenabile, dar la cote mai reduse.

„Pe parcursul anului trecut, 128 de clădiri din România au fost certificate BREEAM sau LEED, cu 17% mai puţin faţă de anul-record 2022. Dintre acestea, au fost 116 clădiri certificate BREEAM şi 12 clădiri certificate LEED“, arată datele ADP green building, companie specializată în acordarea de certificări.

Cele mai multe clădiri certificate sunt industriale (57 clădiri de producţie sau depozitare), urmate de cele de retail (43 de magazine, parcuri comerciale sau malluri) şi birouri (19).

Atât BREEAM, cât şi LEED sunt standarde care abordează aspecte precum confortul angajaţilor şi impactul asupra mediului prin diferite criterii – mobilitate, eficienţă energetică, consum de resurse, materiale de construcţii, susţinerea biodi­ver­sităţii. În piaţă există şi alte sisteme de certificare, însă acestea sunt cele mai populare.

„Într-un context în care apar tot mai multe instrumente, direcţii, concepte, aplicaţii, care îşi dovedesc sau nu relevanţa în timp, sis­te­mele de certi­ficare, dintre care cele mai cunoscute sunt BREEAM şi LEED, reuşesc să se adapteze constant integrând cele mai recente preocupări şi cercetări. Prin grila de evaluare, ele oferă comparabilitate între clădiri, indiferent de ţara în care sunt construite şi de funcţiunea acestora şi sunt credibile, fiind validate de organizaţii im­parţiale (Building Research Establishment, respectiv Green Business Certification Inc.). Din aceste motive sunt preferate de finanţatori, fonduri de investiţii, proprietari de clădiri, chiriaşi şi societate în general“, adaugă reprezentanţii ADP.

Certificările acoperă în principal componenta de mediu, însă ating şi multe aspecte sociale, precum cerinţele pentru sănătatea şi siguranţa muncitorilor în etapa de construire, şi de guvernanţă - de exemplu, proiectarea integrată, verificarea şi testarea sistemelor clădirii înainte de recepţie, existenţa şi publicarea unei politici de management, raportarea consumurilor de utilităţi către management. De aseme­nea, prin versiunile care urmează să apară în cursul anului 2024, BREEAM şi LEED vor integra planul de decarbonizare a clă­dirilor noi sau existente şi vor valida func­ţio­narea clădirilor fără emisii de carbon.

„În 2023 au apărut certificări BREEAM pentru proiecte publice. Am finalizat precertificarea Spitalului de Pediatrie din Cluj-Napoca, obţinând chiar calificativul Outstanding, reabilitarea Castelului Teleki, din Comlod, monument de arhitectură clasa A, proiecte gestionate de Consiliului Judeţean Bistriţa, respectiv Consiliul Judeţean Cluj. De asemenea, avem alte proiecte în curs de certificare pentru Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Primăria Municipiului

Cluj-Napoca şi Consiliul Judeţean Timiş. Am fost plăcut impresionat că au apărut licitaţii în care până la 10% din punctaj să depindă de nivelul de certificare BREEAM/LEED asumat de ofertanţi“, spune Adrian Pop, directorul general al ADP green building.

Pentru al patrulea an consecutiv, CTP a obţinut cel mai mare număr de certificări - 43. În plus faţă de cele nouă clădiri noi, dezvoltatorul şi-a reînnoit certificatele BREEAM In-Use pentru 34 de clădiri certificate anterior, ajungând la 108 clădiri certificate, care reprezintă peste 25% din totalul de clădiri certificate BREEAM în România.

Retailerul Penny a mai obţinut 18 certificări pentru magazinele din reţeaua sa din România în anul 2023, ajungând la 39 de clădiri certificate BREEAM. La rândul lor, dezvoltatorii NEPI Rockcastle şi Globalworth au obţinut fiecare câte nouă certificări BREEAM sau LEED în cursul anului 2023.

ADP green building, compania care a centralizat toate aceste date, a finalizat în 2023 un număr de 85 de certificări BREEAM, echivalentul a 1.380.000 de mp, reprezentând aproape 60% din totalul certificărilor BREEAM/LEED/WELL încheiate în 2023 în România. În 2023, compania şi-a extins activitatea în Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovacia şi Cehia.

Interesul pentru certificări a început să crească în special din 2018 în România, extinzându-se dincolo de dezvoltările comerciale şi ajungând treptat şi în zona publică. Potrivit consultanţilor, clădirile verzi, în special cele confirmate de un sistem de certificare, sunt mai atractive, au un succes pe piaţă mai mare, sunt mai valoroase sau prezintă o garanţie mai mare pentru acordarea finanţărilor.

La nivel european, ce iese în evidenţă este o creştere a cererii pentru clădiri cu consum redus de energie şi cu emisii minime de carbon, derularea unor investiţii în cercetare şi dezvoltare pentru a crea materiale de construcţii şi tehnologii verzi, integrarea sistemelor de energie regenerabilă, precum şi adoptarea cons­truc­ţiilor modulare şi a prefabricatelor, care devin tot mai populare datorită eficienţei şi posibilităţilor de reducere a deşeurilor.

În urmă cu un deceniu, România se afla la începutul drumului în ceea ce priveşte clădirile verzi, cu doar câteva proiecte certificate sau în curs de certificare, iar conceptul de construcţie sustenabilă era încă în stadiul de introducere şi sensibilizare pe piaţă. De-a lungul ultimilor zece ani, ţara a înregistrat o creştere robustă în acest sector, având acum un număr semnificativ mai mare de clădiri certificate ca verzi - aproape 400 de clădiri comerciale şi rezidenţiale, potrivit datelor Romania Green Building Council (RoGBC), o organizaţie nonprofit cu activitate în sectorul construcţiilor care se concentrează pe ideea de sustenabilitate a mediului construit.

Într-o perioadă în care numărul clădirilor certificate creşte de la o lună la alta, unii specialişti din piaţă spun că standardele de sustenabilitate ar putea să-şi piardă din consistenţă şi relevanţă. Totuşi, aceste certificări sunt în continuare căutate de mulţi beneficiari.

„Pentru companii, a avea sediul într-o clădire certificată verde poate îmbunătăţi reputaţia. Există o cerere în creştere din partea chiriaşilor şi a cumpărătorilor pentru spaţii care nu doar că sunt estetic plăcute şi funcţionale, dar sunt şi sustenabile şi eficiente din punct de vedere energetic. Certificările de sustenabilitate adaugă valoare de piaţă clădirilor, făcându-le mai atractive pentru tranzacţii şi investiţii“, spunea anul trecut Andrei Botiş, preşedintele RoGBC.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank