Proprietăţi

South Pacific blochează un proiect de 71 de vile

South Pacific blochează un proiect de 71 de vile

Andrew Prelea, acţionar şi CEO al South Pacific

Autor: Cristi Moga

14.09.2010, 23:57 213

Compania australiană de dezvoltare imobiliară South Pacific acerut deschiderea procedurii de insolvenţă în vederea reorganizăriisubsidiarei South Pacific Group Melbourne Residence, care dezvoltaun proiect format din 71 de vile în zona comunei Tunari dinapropierea Bucureştiului, din care au fost vândute mai puţin dejumătate din locuinţe.

Australienii, care au mai realizat peste 100 de vile în nordulCapitalei în cadrul ansamblului Sydney, pun decizia de intrare îninsolvenţă pe seama neînţelegerilor cu reprezentanţii firmeiHardwick Holdings, partenerul companiei din acest proiect.


"Lucrările la proiect au fost finalizate în proporţie de 98%, darmai avem nevoie de bani pentru ultimele finisaje, care ar trebui sădureze în jur de zece săptămâni. Avem aprobare de la bancă pentrubani, dar partenerii nu au dorit să semneze contractul definanţare, astfel că am decis deschiderea procedurii de insolvenţăîn vederea reorganizării, pentru ca tribunalul să decidă cum va fifinalizat proiectul", a declarat pentru ZF Andrew Prelea, CEO şiacţionar al South Pacific.

Investiţia în acest proiect s-a ridicat la aproximativ 9milioane de euro, mai mult de 5 milioane de euro fiind asiguraţiprintr-un credit obţinut de la Banca Comercială Română (BCR).

"Conform contractelor, casele ar fi trebuit finalizate laînceputul acestui an, dar deşi avem finanţarea aprobată de aproapenouă luni, din cauza problemelor cu firma parteneră, nu am reuşitsă tragem banii. Din 71 de case vândusem 51, dar o parte s-aurăzgândit, astfel că mai avem contracte doar pentru 32 delocuinţe", a precizat Prelea.

Reprezentanţii Hardwick Holdings, o firmă înregistrată în Cipru,nu au putut fi contactaţi pentru detalii.

Cererea de intrare în insolvenţă a fost depusă la TribunalulBucureşti în 10 septembrie, o decizie urmând a fi luată în cursulzilei de ieri, instanţele acceptând, de regulă, deschidereaprocedurii de insolvenţă la cererea debitorului.

Proiectul Melbourne este alcătuit din vile formate din parter şietaj, cu suprafeţe construite de peste 100 de metri pătraţi, pentrucare se găsesc mai greu cumpărători în această perioadă.

"Ne propunem ca această decizie să aibă un impact cât mai redusasupra clienţilor şi căutăm soluţii să terminăm casele, dar acestlucru va depinde acum şi de viteza cu care va fi luată o decizie decătre tribunal", a mai spus Prelea.

Împotriva firmei South Pacific Group Melbourne Residence maierau înregistrate solicitări de intrare în insolvenţă şi din parteaBCR sau Vipconstruct Invest.

Numeroase companii imobiliare, implicate în special îndezvoltarea unor ansambluri de locuinţe, au intrat în procedură deinsolvenţă în ultimele 18 luni, o parte dintre acestea intrândchiar în faliment.

Consultanţii apreciază că piaţa îşi poate reveni doar odată cuieşirea din recesiune, care va aduce mai mult optimism în rândulclienţilor şi va impulsiona în acest fel cererea. În condiţiilecontinuării perioadei de recesiune, vânzările se menţin la un nivelscăzut, iar proprietarii se văd nevoiţi să mai reducă dinpreţuri.

South Pacific este o firmă fondată de oamenii de afaceriaustralieni Andrew Prelea şi George Prelea, care au cumpărat înurmă cu patru-cinci ani câteva zeci de hectare de teren înlocalităţi aflate de nord de Bucureşti, precum Tunari, Otopeni,Runcu sau Dascălu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO