Proprietăţi

Jumătate din proiectele de birouri finalizate în acest an sunt livrări întârziate

Jumătate din proiectele de birouri finalizate în acest an sunt livrări întârziate

Autor: Cristina Cuncea

10.05.2011, 11:48 343

Dezvoltatorii vor finaliza înacest an proiecte de birouri totalizând circa 150.000 de metripătraţi, cu 40% sub nivelul din 2010, potrivit companiei TheAdvisers/Knight Frank, care estimează că jumătate din suprafaţanouă disponibilă până la sfârşitul anului reprezintă livrăriîntârziate.

"Luând în calcul faptul că în 2009şi 2010 nu au existat proiecte majore începute în piaţă, 2011 vaînregistra o scădere a spaţiilor noi livrate, de aproximativ 40%faţă de 2010, când au fost livraţi 265.000 metri pătraţi. Anulacesta sunt anunţaţi spre livrare aproximativ 150.000 metripătraţi, din care un procent de aproximativ 50% sunt livrăriîntârziate din cauza problemelor economice specifice ultimilorani", se arată în cel mai recent raport al consultantuluiimobiliar.

În ceea ce priveşte cererea,compania estimează o stagnare a suprafeţei închiriate în acest anla nivelul din 2010, când au fost tranzacţionaţi aproximativ225.000 metri pătraţi.

"Având în vedere livrările reduse,acest lucru va influenţa în mod automat rata de neocupare, ducândla scăderea ei, în special în zonele de centru şi semi-centru.Datorită spaţiilor încă disponibile, în prima jumătate a anuluipiaţa va fi în continuare o piaţă a chiriaşilor, în care aceştiavor continua să aibă o putere mai mare de negociere. O dată cu celde-al doilea semestru, pe măsură ce stocul de clădiri disponibileva scădea, balanţa va înclina în favoarea proprietarilor, mai alespentru clădirile din zona centrală şi semi-centrală. În consecinţă,2011 şi 2012 vor aduce cu ei o piaţă a pre-închirierilor, pentruproiectele ce vor fi livrate în 2013 şi 2014", se menţionează înraport.

Scăderea spaţiilor disponibilespre închiriere se va reflecta în nivelul chiriei, care îşi vamenţine nivelul în prima jumătate a anului, urmând să înregistrezeun trend ascendent din a doua jumătate a acestui an, mai ales încazul clădirilor care beneficiază de specificaţii tehnice bune şide acces la transportul în comun, în special metrou, apreciazăconsultanţii The Advisers/Knight Frank.

Potrivit companiei, în primultrimestru au fost finalizate două proiecte, unul de 29.000 metripătraţi - Swan Office Park, situat în partea de nord a capitalei,şi Frumoasa Center, situat în Piaţa Victoriei, cu o suprafaţă de3.100 metri pătraţi. Astfel, stocul de clasa A din Bucureşti aajuns la 1,55 milioane metri pătraţi.

Suprafaţa închiriată în primultrimestru a totalizat 50.000 metri pătraţi, în scădere faţă deaceeaşi perioadă cu 23%.

"Această scădere nu este însă unrezultat al scăderii nivelului cererii, ci o consecinţă a faptuluică negocierile sunt încă de durată, perioada medie de închieere aunei tranzacţii fiind de 6 luni. Cei mai activi chiriaşi au rămascei din sectorul de produse farmaceutice şi servicii medicale,urmaţi îndeaproape de sectorul serviciilor profesionale şiIT&C", apreciază sursa citată.

Ca urmare a diferenţelor reduseînregistrate între cerere şi oferta, în primul trimestru rata mediede neocupare în Bucureşti a rămas la un nivel apropiat de celînregistrat la sfârşitul anului trecut , de aproximativ 17%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO