Jumătate din proiectele de birouri finalizate în acest an sunt livrări întârziate

Autor: Cristina Cuncea 10.05.2011

Dezvoltatorii vor finaliza în acest an proiecte de birouri totalizând circa 150.000 de metri pătraţi, cu 40% sub nivelul din 2010, potrivit companiei The Advisers/Knight Frank, care estimează că jumătate din suprafaţa nouă disponibilă până la sfârşitul anului reprezintă livrări întârziate.

"Luând în calcul faptul că în 2009 şi 2010 nu au existat proiecte majore începute în piaţă, 2011 va înregistra o scădere a spaţiilor noi livrate, de aproximativ 40% faţă de 2010, când au fost livraţi 265.000 metri pătraţi. Anul acesta sunt anunţaţi spre livrare aproximativ 150.000 metri pătraţi, din care un procent de aproximativ 50% sunt livrări întârziate din cauza problemelor economice specifice ultimilor ani", se arată în cel mai recent raport al consultantului imobiliar.

În ceea ce priveşte cererea, compania estimează o stagnare a suprafeţei închiriate în acest an la nivelul din 2010, când au fost tranzacţionaţi aproximativ 225.000 metri pătraţi.

"Având în vedere livrările reduse, acest lucru va influenţa în mod automat rata de neocupare, ducând la scăderea ei, în special în zonele de centru şi semi-centru. Datorită spaţiilor încă disponibile, în prima jumătate a anului piaţa va fi în continuare o piaţă a chiriaşilor, în care aceştia vor continua să aibă o putere mai mare de negociere. O dată cu cel de-al doilea semestru, pe măsură ce stocul de clădiri disponibile va scădea, balanţa va înclina în favoarea proprietarilor, mai ales pentru clădirile din zona centrală şi semi-centrală. În consecinţă, 2011 şi 2012 vor aduce cu ei o piaţă a pre-închirierilor, pentru proiectele ce vor fi livrate în 2013 şi 2014", se menţionează în raport.

Scăderea spaţiilor disponibile spre închiriere se va reflecta în nivelul chiriei, care îşi va menţine nivelul în prima jumătate a anului, urmând să înregistreze un trend ascendent din a doua jumătate a acestui an, mai ales în cazul clădirilor care beneficiază de specificaţii tehnice bune şi de acces la transportul în comun, în special metrou, apreciază consultanţii The Advisers/Knight Frank.

Potrivit companiei, în primul trimestru au fost finalizate două proiecte, unul de 29.000 metri pătraţi - Swan Office Park, situat în partea de nord a capitalei, şi Frumoasa Center, situat în Piaţa Victoriei, cu o suprafaţă de 3.100 metri pătraţi. Astfel, stocul de clasa A din Bucureşti a ajuns la 1,55 milioane metri pătraţi.

Suprafaţa închiriată în primul trimestru a totalizat 50.000 metri pătraţi, în scădere faţă de aceeaşi perioadă cu 23%.

"Această scădere nu este însă un rezultat al scăderii nivelului cererii, ci o consecinţă a faptului că negocierile sunt încă de durată, perioada medie de închieere a unei tranzacţii fiind de 6 luni. Cei mai activi chiriaşi au rămas cei din sectorul de produse farmaceutice şi servicii medicale, urmaţi îndeaproape de sectorul serviciilor profesionale şi IT&C", apreciază sursa citată.

Ca urmare a diferenţelor reduse înregistrate între cerere şi oferta, în primul trimestru rata medie de neocupare în Bucureşti a rămas la un nivel apropiat de cel înregistrat la sfârşitul anului trecut , de aproximativ 17%.