Eveniment

Nu se poate vorbi încă de revirimentul pieţei construcţiilor, dar există semnale bune

Nu se poate vorbi încă de revirimentul pieţei construcţiilor, dar există semnale bune

Eugen Cruteanu, secretar de stat din cadrul MinisteruluiDezvoltării Regionale, spune că nu se poate vorbi încă de unreviriment în adevăratul sens al cuvântului al pieţeiconstrucţiilor, dar există semnale bune în acest sens.

"Semnale sunt că (piaţa construcţiilor - n. red.) o să-şirevină încet-încet, avem deja două trimestre de creştere economicăsuccesivă."

După doi ani de criză ponderea pieţei construcţiilor în PIB s-aredus de la peste 10% în 2007 la sub 8-9% anul trecut, a declaratMihai Rohan, preşedintele CIROM, patronatul din industriacimentului şi în acelaşi timp preşedintele Carpatcement Holding, încadrul conferinţei "Mediafax Talks about Constructions".

PIB-ul s-a ridicat anul trecut la 122 mld. euro, iar piaţaconstrucţiilor a scăzut în ultimii doi ani cu aproape 50%.

Rohan a arătat, pe de altă parte, că există semnale de revenirea pieţei cimentului în anii următori, în condiţiile în careconsumul de ciment ar putea creşte în următorii patru ani cuaproape o treime, pe fondul proiectelor de infrastructură aleguvernului. "Anul trecut am avut un consum de 322 de kilograme pecap de locuitor şi estimăm să ajungem în 2015 la 423 kilograme,care se apropie de media europeană, însă ei au acest nivel de 20 deani. Ei au deja autostrăzi, aeroporturi, spaţii de birourietc."

Revigorarea pieţei construcţiilor depinde de investiţii, deprioritizarea proiectelor şi de îmbunătăţirea legisla­ţiei, aapreciat Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilordin Construcţii. "Dacă acum doi-trei ani vorbeam de cea maiprosperă activitate din România şi eram invidiaţi, în acest momentsituaţia este critică. S-a micşorat numărul de falimente, pentru cănu mai are cine să dea faliment, dar acest lucru nu înseamnă căpiaţa şi-a revenit." El a spus că a avut loc o explozie imobiliarăcare nu a avut în spate o infrastructură dezvoltată, astfel că lanivel naţional ar trebui promovate cu prioritate proiectele deinfrastructură.

Piaţa materialelor de zidărie nu arată semnale de revenire înurmătoarea perioadă, urmând să înregistreze un declin de 5-6% anulacesta, a declarat Marius Marin, directorul producătorului MaconDeva. "Un angajat din construcţii susţine alţi trei-patru angajaţidin industriile conexe, precum şi familia, astfel că un loc demuncă pierdut afectează 15 români."

Un declin puternic, similar pieţei construcţiilor în ansamblu, aînregistrat şi sectorul tâmplăriei termoizolante, care practic s-aînjumătăţit în cei doi ani de criză, de la 1,1 mld. euro în 2008 la500 de milioane de euro în 2010, a spus Valentin Petrescu,preşedintele Patronatului de Tâmplărie Termoizolantă. Şi numărulfirmelor care activează aici a scăzut puternic, de la 5.000 în 2008la 3.700-3.800 anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO