Profesii

Protectia maternitatii la locul de munca, reglementata in sfarsit

27.10.2003, 00:00 54

Angajatorii romani nu mai au voie sa concedieze o femeie gravida sau aflata in timpul unei forme de concediu de maternitate decat din motive economice precum restructurarea postului sau falimentul firmei, potrivit unei Ordonante de Urgenta privind protectia maternitatii la locul de munca.


Potrivit Ordonantei, angajatorul este obligat sa "pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a angajatei" si nu va divulga acest secret in fata celorlalti angajati decat cu acordul scris al femeii in cauza.


Totodata, noua lege instituie obligativitatea asigurarii unor conditii de munca prin care sa nu le fie afectate sanatatea sau securitatea. In cazul in care - din diferite motive, insa conform legii - angajatorul nici nu le poate modifica conditiile de munca si nici nu le poate muta intr-un alt mediu, gravidele sau proaspetele mame pot primi concediu de risc maternal pe o perioada care nu poate depasi 120 de zile. In aceasta perioada, femeia va avea un venit de trei sferturi din media salariilor din ultimele zece luni.


Noutatea acestei Ordonante este ca instituie si pedepse pentru angajatori, stipulate clar. Asadar, patronii firmelor care nu respecta aceste prevederi vor plati amenzi cuprinse intre 25 si o suta de milioane de lei, in functie de ilegalitatea reclamata.


Noul act normativ va intra in vigoare la 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, timp in care Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) va elabora normele metodologice de aplicare ale legii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO