Profesii

Chiriile ridicate alunga angajatii din Bucuresti

Chiriile ridicate alunga angajatii din Bucuresti
14.07.2008, 16:58 40

Pe langa nivelul ridicat al chiriilor, traficul, aglomeratia si infrastructura deficitara din Bucuresti contribuie la tendinta angajatilor de a se indrepta tot mai mult spre provincie. Anul trecut au aparut primele semne ca Bucurestiul nu mai este doar locul spre care se vine, ci si o piata dinspre care se pleaca, in special catre marile orase.
"Exista un cumul de factori care ii determina pe angajatii care lucreaza in Capitala sa se intoarca acasa. Nivelul chiriilor din Bucuresti reprezinta un detaliu determinant in decizia provin-cialilor de a reveni in orasul din care au plecat. De asemenea, in ultimii ani, un alt factor il reprezinta faptul ca in orasele mari s-au derulat investitii importante in ultima perioada", spune Ovidiu Vilceanu, managing partner la compania cu activitati de recrutare Sales Consulting, care are birouri in Cluj-Napoca, Bucuresti si Arad. Vilceanu precizeaza ca cei mai multi dintre angajatii care isi doresc sa plece din Bucuresti invoca problema infrastructurii si a traficului.
Chiriile din Bucuresti sunt chiar si cu 30-40% mai mari decat cele din marile orase ale tarii. Astfel, daca in Capitala un apartament cu doua camere intr-o zona semicentrala, cum ar fi Aviatiei, poate fi inchiriat cu 700 de euro, o locuinta similara din Cluj, din cartierul Marasti, poate fi inchiriata cu 500 de euro.
Cu toate acestea, apartamente cu doua camere din Capitala, situate in cartiere precum Militari sau Titan, pot fi inchiriate si cu valori de 400 - 500 de euro pe luna.
Diferentele de pret se maresc si mai mult daca se compara chiria unui apartament cu doua camere din Bucuresti cu cea a unei locuinte din Iasi sau Constanta. In aceste orase, un apartament situat intr-o zona relativ buna poate fi inchiriat cu 300 - 400 de euro.
Desi exista diferente importante intre chiria pe care o plateste o persoana in Bucuresti comparativ cu Iasi, Constanta sau Cluj, Edit Todoran, manager al companiei clujene de consultanta in resurse umane Commodo, crede ca nu nivelul chiriilor constituie principalul factor pentru care cei din provincie au tendinta de a pleca din Bucuresti.
"Specialistii din Cluj care au plecat in urma cu 4-5 ani sa lucreze in Bucuresti in domenii cum ar IT&C-ul sau vanzarile au inceput sa se intoarca, deoarece salariile au crescut la un nivel comparabil cu cel din Bucuresti. Cei care parasesc Bucurestiul o fac si pentru ca nu reusesc sa se acomodeze cu aglomeratia si dezordinea", explica Todoran. In opinia acesteia, Clujul a reusit sa atraga angajatii din Capitala datorita dezvoltarii mediului de afaceri local, ceea ce a coincis cu numeroasele investitii din Cluj.
"Nici tinerii absolventi nu mai pleaca din Cluj in numar atat de mare, cum se intampla in urma cu cativa ani, deoarece acum exista multe oportunitati si aici. Cei care vor sa munceasca in afara Clujului aleg sa plece in strainatate", afirma Todoran.
Angajatii sunt atrasi de forta investitiilor derulate in marile orase, cum sunt Cluj-Napoca, Timisoara sau Iasi, care au ridicat nivelul salarial din aceste orase.
Desi unul dintre principalele motive pentru care angajatii aleg sa se intoarca spre orasele din provincie din care au plecat sunt cresterile salariale din marile orase, intrarea lor pe aceste piete contribuie, la randul ei, la avansul salariilor din afara Bucurestiului.
In primele patru luni ale lui 2008, salariul mediu net din Bucuresti a depasit 450 de euro, mult peste salariile din provincie, arata datele Institutului National de Statistica. In Cluj, salariul mediu brut a fost de 350 de euro, in Constanta - 325 de euro, iar in Iasi si Timis de circa 320 de euro. Balanta va inclina in favoarea Capitalei si in anii urmatori, angajatii din Bucuresti vor avea un salariu mediu net de 610 euro in 2011, urmati de cei din Ilfov - 545 de euro, Constanta si Prahova - 478 de euro, Sibiu - 456 de euro si Cluj - 454 de euro, semnaleaza datele Comisiei Nationale de Prognoza.
Specialistii in resurse umane sunt de parere ca salariile ridicate din Bucuresti vor atrage in continuare forta de munca din provincie.
"Daca salariile pe entry-level sunt similare in Bucuresti si provincie, pe middle si pe top management exista diferente de 100 - 200%. De exemplu, un IT manager poate castiga in Bucuresti 5.000 de euro, in vreme ce o persoana cu aceeasi pozitie din Cluj este platita cu cel mult 3.000 - 3.500 de euro", spune Vilceanu, de la Sales Consulting.
Exista insa variante pe care angajatii care isi permit achizitionarea unei case le iau in considerare pentru a evita aglomeratia si chiriile mari din Capitala. "Nu putem spune ca nivelul ridicat al chiriilor scade atractivitatea Bucurestiului ca piata a locurilor de munca. Este adevarat ca acest aspect constituie o dificultate pentru cei interesati, dar nicidecum una insurmontabila. Multi dintre cei interesati de a lucra in Bucuresti nici nu se muta in oras, preferand sa locuiasca platind mai putin in localitatile din jur si sa faca naveta, cum ar fi Buftea, Voluntari, Afumati sau Chiajna", conchide Cristina Pasat, general manager al Professional, companie cu activitati in HR.
Exista insa si situatii in care angajatii din provincie care vor sa lucreze in Bucuresti se reintorc in locul de plecare din cauza ca cer salarii care nu sunt dublate de competente pe masura. Un exemplu concret este cel al unui contabil cu doi ani de experienta care lucra in Bacau, pe un salariu de 400 de euro net pe luna, care a hotarat sa isi caute un loc de munca in Bucuresti.
"A gasit o locuinta pentru care trebuia sa plateasca o chirie de 300 de euro pe luna. In aceste conditii, el a decis ca suma minima pentru care ar lucra in Bucuresti ar fi de 700 de euro. A fost la mai multe interviuri, dar nu i s-a oferit aceasta suma, pentru ca nu avea experienta si calificarile cerute comparativ cu alti candidati. In final, persoana a decis sa se intoarca in Bacau", exemplifica Ioana Moholea, project manager al Perspective Group, companie de resurse umane specializata in executive search si recrutare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO