Profesii

Campanie ZF. „Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti“. Cazul Şcolii Gimnaziale „Maria Rosetti“, primul cu răspunsuri de la primăria de sector şi de la conducerea şcolii. Şcoala: Am adus containere pentru că nu avem suficiente clase. Primăria: Este o soluţie temporară, plănuim să construim un corp nou

 Campanie ZF. „Şcoala într-un singur schimb în...

Autor: Ramona Cornea

24.01.2024, 00:07 1298

„Primarul Radu Mihaiu intenţionează să facă demersuri către două unităţi de învăţământ din proximitate pentru înfiinţarea ciclurilor primar şi gimnazial.  Concret, este vorba despre Colegiul Tehnic Edmond Nicolau şi Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi” Aceasta este prima situaţie dintre cele semnalate de ZF în care răspund toţi actorii implicaţi: părinţi, şcoală şi primărie  Primăria sectorului 6, prima menţionată în campania ZF, nu a venit nici până azi cu o reacţie la situaţia din şcolile sale.

Şcoala Gimnazială „Maria Rosetti” şi Primăria secto­rului 2 au răspuns solicitării ZF despre situaţia cursu­ri­lor şcolii şi susţin că soluţia cur­surilor în containere este una tem­porară şi că este în plan cons­truirea unui nou corp pentru a putea suplimenta numărul de clase. De altfel, aceasta este prima situaţie dintre cele sem­nalate de ZF în care răspund toţi ac­torii implicaţi: părinţi, şcoală şi primărie.

În Şcoala Gimnazială „Maria Rosetti”, o parte dintre elevi învaţă în containere de la începutul acestui an şcolar. Spre deosebire de alte şcoli din Bucureşti, aici nu vorbim despre lucrări de reabilitare sau construcţii noi, ci doar despre lipsa spaţiului necesar.

„Şcoala Gimnazială Maria Rosetti are în prezent 994 de copiii organizaţi în 39 de colective de elevi. Şcoala dispune de 19 săli de clasă. Pentru a învăţa în două schimburi (conform Legii 198/2023) erau necesare 39 de săli de clasă, iar şcoala dispunea doar de 38 (19 dimi­neaţă Ă19 după-amiază). Învăţământul primar are 24 de colective de elevi care nu puteau învăţa într-un singur schimb. Acest lucru a dus la amplasarea în curtea scolii a cinci clase modulare dotate cu grupuri sanitare pentru fete şi băieţi, cancelarie şi un hol de legătură. La solicitarea părinţilor, problema a fost analizată cu DGAPI şi Primăria sec­torului 2, fiind găsită soluţia temporară cu aceste clase modulare”, a transmis conducerea şcolii pentru ZF.

Puşi în faţa posibilităţii organizării cursurilor în trei schimburi, unii părinţi au preferat varianta contai­nerelor, iar unii au spus că nu şi-ar mai fi înscris copiii acolo dacă ar fi ştiut că lucrurile vor arăta astfel. Astfel, la începutul anului şcolar în curs, şcoala a adus containere în curte pentru a putea primi toţi elevii noi în clase.

În răspunsul oficial, Primăria Sectorului 2 susţine că situaţia din acest moment de la Şcoala Gimnazială „Maria Rosetti” este o soluţie temporară până la construirea unui nou corp de clădire.

„Vorbim aici de o stare de fapt care este rezultatul unui cumul de factori. În primul rând, Şcoala Gimnazială „Maria Rosetti“ a fost modernizată de curând (în anul 2021) şi este o unitate de învăţământ cu reputaţie, ceea ce atrage – evident – un număr sporit de elevi. Iar realitatea este că la toate şcolile cu tradiţie şi renume din Capitală sunt înscrişi şi elevi care nu domiciliază neapărat în circumscripţia respectivă. Este un fenomen cunoscut, care nu a ocolit nici şcoala gimnazială „Maria Rosetti“ şi în privinţa căruia Primăria Sectorului 2 nu are niciun fel de competenţe”, au transmis reprezentanţii primăriei.

De asemenea, la creşterea numărului elevilor înscrişi aici a contribuit şi extinderea circumscrip­ţiei cu zona Fabrica de Glucoză, aflată în plină dezvoltare urbană.

 În acestecondiţii, numărul claselor pregătitoare a crescut de la patru la şase şi exista riscul ca elevii claselor a IV-a să fie nevoiţi să vină la cursuri după-amiaza, aspect care nu a fost acceptat de  părinţi, după cum susţine Primăria Sectorului 2.

„Implementăm deja un proiect de construire a unui corp nou. Aşadar, situaţia actuală va dura până la finalizarea lucrărilor şi darea în folosinţă a acestui nou spaţiu educaţional.”

În ceea ce priveşte soluţiile pentru situaţia şcolii, primăria spune că ele merg pe două direcţii: prima este extinderea spaţiului şcolii gimnaziale ”Maria Rosetti” prin construirea unui nou corp de clădire. În acest moment, primăria a contractat serviciul de elaborare a studiului de fezabilitate şi pregăteşte procedura de achiziţie a serviciilor de proiectare şi execuţie a noului spaţiu.

„În paralel, (...) primarul Radu Mihaiu intenţionează să facă demersuri către două unităţi de învăţământ din proximitate pentru înfiinţarea ciclurilor primar şi gimnazial. Concret, este vorba despre Colegiul Tehnic Edmond Nicolau şi Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi, unităţi care au fost reabilitate şi modernizate de Primăria Sectorului 2, şi care dispun de spaţiul necesar desfăşurării acestor cursuri. Considerăm că este o soluţie viabilă şi ne dorim să o vedem pusă în practică”

 

Ce spune şcoala:

► Este o situaţie temporară, apărută din cauza lipsei de spaţiu;

► În prezent avem 994 de copiii organizaţi în 39 de colective de elevi. Şcoala dispune de 19 săli de clasă;

► Pentru a învăţa în două schimburi erau necesare 39 de săli de clasă, iar şcoala dispunea doar de 38 (19 dimineaţă şi 19 după-amiază);

► Cel puţin până în iunie 2024 se va învăţa în clasele modulare;

► În funcţie de evoluţia numărului de clase, se va lua o hotărâre pentru anul şcolar 2024-2025.

 

Ce spune primăria:

► Numărul claselor pregătitoare a crescut de la patru la şase şi exista riscul ca elevii claselor a IV-a să fie nevoiţi să vină la cursuri după-amiaza. Părinţii nu au fost de acord;

► Pregătim extinderea şcolii cu un nou corp;

► Primarul Radu Mihaiu vrea să facă demersuri pentru înfiinţarea ciclurilor primar şi gimnazial la Colegiul Tehnic Edmond Nicolau şi la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO