Eveniment

Campanie ZF. ”Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti”. Cursurile în container au devenit normalitate pentru elevii din şcolile din sectorul 6: „Învăţ în container din clasa a IX-a, m-am obişnuit“

Şcoala Gimnazială Nr. 197

Autor: Alexandra Cepăreanu

19.01.2024, 00:07 1176

„Dacă nu erau containerele, probabil că stăteam acasă până la renovare, nu cred că ar fi existat altă soluţie pentru că deja se învaţă în trei schimburi“ „Învăţatul în container nu e atât de rău precum poate părea din exterior, ajungi să te obişnuieşti“.

În sectorul 6 nu trebuie să mergi mult până să vezi elevi strânşi în faţa unei şcoli, zona zumzăie cu glasuri de copii. Astfel, prima şcoală nu este departe.  La o primă vedere, Şcoala Gimnazială Nr. 197 pare un „vis“ pe lângă alte instituţii de învăţământ care nu arată prea bine. Dar da, aceasta a fost renovată recent după cum se poate observa în poză. Deşi este dotată cu panouri solare, tot nu lipsesc containerele din curtea şcolii, în care învaţă elevi. Am încercat să vorbesc cu cineva pentru a afla ce clase sunt mutate în aceste containere, dar nu am reuşit să primesc niciun răspuns, angajaţii de la pază mi-au spus că nu mă pot ajuta.

După cum scrie pe afişul agăţat pe poarta şcolii (afiş pe care cu greu îl vezi), în curte sunt în desfăşurare lucrări de construcţii ale unor spaţii destinate activităţilor şcolare de după şcoală.

Am mers mai departe şi am ajuns la Şcoala Gimnazială Nr. 164, instituţie de învăţământ proaspăt renovată şi atât. Clasele sunt goale, probabil urmează să primească şi mobilier, şi elevi. Aici nu am găsit pe nimeni care să vorbească cu mine. Totul este pustiu.

Lângă Şcoala Nr. 164 se află Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi, unde am stat de vorbă cu patru elevi, trei băieţi şi o fată. Eleva aflată în prezent în clasa a 10-a mi-a spus uşor zâmbind că ea învaţă în container de când a început clasa a 9-a şi că totul i se pare în regulă. 

„Să ştii că este OK, eu m-am obişnuit, învăţ în container din clasa a 9-a. Oricum într-o lună ne mută în clădirea renovată.“

Am întrebat-o cum crede ea că ar fi stat lucrurile dacă aceste containere nu existau şi mi-a spus că:„probabil că stăteam acasă până la renovare, nu cred că ar fi existat altă soluţie pentru că deja se învaţă în trei schimburi.“

La câţiva paşi de această elevă era un grup de trei băieţi, şi ei elevi în cadrul Colegiului Tehnic Gheorghe Asachi. Nici ei nu au avut alte lucruri de spus decât că: „învăţatul în container nu e atât de rău precum poate părea din exterior şi ajungi să te obişnuieşti“.

În Bucureşti, mii de elevi învaţă în trei schimburi.  Ziarul Financiar a scris de la începutul lunii ianuarie despre cum mai mult de 2.000 de elevi înscrişi la patru dintre şcolile din sectorul 6 învaţă în trei schimburi. Ei ar fi trebuit, potrivit unui anunţ făcut de primăria de sector în toamna anului trecut, să revină în băncile unităţilor de învăţământ de care aparţin după vacanţa de iarnă, adică din 9 ianuarie 2024.

În sectorul 6 sunt cinci unităţi de învăţământ în reabilitare, iar fosta Şcoală 164, actuala Sf. Calinic de la Cernica, se află în acest proces de câţiva ani buni deja, elevii săi fiind găzduiţi de Şcoala „Adrian Păunescu“ din acelaşi sector.

 Şi în sectorul 3 se practică învăţatul în trei schimburi. Mai mult de 2.500 de elevi din Şcoala nr. 195 Hamburg din acest sector au acest program, cu ore care durează 40 de minute şi cu pauze de cinci minute. Acolo, corpul B al şcolii este în proces de reabilitare, cu termen de finalizare în februarie 2024. Constructorul îşi dorea să predea lucrarea în decembrie 2023, însă părinţii elevilor de acolo nu consideră că acest termen este unul realist.

Şcoala Gimnazială Nr. 197 a fost renovată recent, lucrările par să se fi finalizat în decembrie 2022. Deşi este dotată cu panouri solare (foto încercuit), tot nu lipsesc containerele din curtea şcolii.

Şcoala Gimnazială Nr. 164

Şcoala Gimnazială Nr. 164 este proaspăt renovată şi atât. Clasele sunt goale, probabil urmează să primească şi mobilier, şi elevi. Totul este pustiu.

La Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi, elevii sunt la al doilea an şcolar de învăţat în containere. Orele ţinute în container sunt normalitate pentru ei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO