Eveniment

Campanie ZF. ”Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti”. Clujul a găsit soluţia: nu are şcoli care învaţă în trei schimburi, iar când apar lucrări de reabilitare pregăteşte spaţii în care copiii pot merge la şcoală la program normal

În anul şcolar 2023 – 2024, în total, în Cluj sunt 130 de creşe, grădiniţe şi şcoli de stat şi un număr de 53 de astfel de unităţi private

În anul şcolar 2023 – 2024, în total, în Cluj sunt 130 de creşe, grădiniţe şi şcoli de stat şi un număr de 53 de astfel de unităţi private

Autor: Ramona Cornea

17.01.2024, 00:06 357

„Nu este o problemă în Cluj. În cazul în care sunt lucrări de reabilitare, copiii au alte spaţii în care să înveţe. Am reuşit ca tot ceea ce a intrat în reabilitare şi în modernizare să capacităm în alte spaţii pregătite în prealabil şi elevii să desfăşoare activităţi la fel, în program de dimineaţă, cum era iniţial în şcoala care a intrat în reabilitare.”

În Cluj, un oraş cu aproape 2.800 de clase în care învaţă mai mult de 60.700 de elevi, nu există şcoli în care elevii învaţă în trei schimburi, după cum spun reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. Când apar lucrări de reabilitare, primăria pregăteşte spaţii în care copiii pot merge la şcoală la program normal. Dacă trebuie ca orele să fie organizate în două schimburi, decizia se ia cu acordul părinţilor.

,,Nu avem această problemă în municipiul  Cluj-Napoca şi nici în judeţul Cluj. În cazul în care sunt demarate lucrări de reabilitare şi de modernizare a spaţiilor de învăţământ, elevii sunt relocaţi în alte spaţii în care să poată continua procesul educaţional.

Pentru toate situaţiile de la nivelul şcolilor care au vizat modernizarea şi reabilitarea clădirilor cu destinaţie spaţii de învăţământ s-a reuşit utilizarea altor spaţii adecvate desfăşurării procesului educaţional, pregatite în prealabil, în care elevii să desfăşoare activitătile educative şi de învăţare, în condiţii de siguranţă şi în program normal, predominant de dimineată," a spus pentru ZF Amalia Gurzău, inspector şcolar pentru relaţia cu presa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj.

,,Când sunt programate a se desfăşura lucrări de reabilitare, autorităţile publice locale şi conducerea I.Ş.J. Cluj, în colaborare cu conducerea şcolii şi părinţii, pregătesc şi decid alte spatii în care elevii continuă activităţile educaţionale, aferente programului de şcoală. Decizia de a funcţiona în două schimburi se ia la nivelul unităţii de învăţământ preuniversitar, după consultarea prealabilă a părinţilor şi ţinându-se cont de specificul formaţiunilor de studiu."

Primăria Municipiului Cluj-Napoca, de altfel, toate autorităţile publice locale şi judeţene, de la nivelul judetului Cluj, continuă să desfăşoare, şi în acest an şcolar, lucrările de modernizare şi de reabilitare a spaţiilor care deservesc desfăşurarea activitătilor educaţionale, spun aceleaşi surse din I.Ş.J. Cluj.

În anul scolar 2023-2024, în total, în judeţul Cluj sunt 130 de creşe, grădiniţe şi şcoli de stat şi un număr de 53 de unităţi de învăţământ private. Dintre acestea, 10 au un număr variabil de clase care învaţă în două schimburi. Aşadar, activitatea în două schimburi nu se aplică tuturor elevilor din acele şcoli.

Primarul Emil Boc declara anterior, în cadrul unei conferinţe de presă că numărul de elevi din Cluj-Napoca a crescut în ultimii ani şcolari. Dacă în anul şcolar 2014-2015 erau 50.104 elevi şi prescolari în municipiu inregistrati şi 2.043 de clase, zece ani mai târziu, în anul şcolar 2023-2024, erau 60.742, deci cu 10.000 mai mulţi elevi şi preşcolari în municipiul Cluj-Napoca, si 2.794 de clase, explica Boc.

În Bucureşti, mii de elevi învaţă în trei schimburi. Ziarul Financiar a scris de la începutul lunii ianuarie despre cum mai mult de 2.000 de elevi înscrişi la patru dintre şcolile din sectorul 6 învaţă în trei schimburi. Ei ar fi trebuit, potrivit unui anunţ făcut de primăria de sector în toamna anului trecut, să revină în băncile unităţilor de învătământ de care aparţin dupa vacanţa de iarnă, adică din 8 ianuarie 2024.

În sectorul 6 sunt cinci unităţi de învăţământ în reabilitare, iar fosta Şcoala 164, actuala Sf. Calinic de la Cernica, se află în acest proces de câţiva ani buni deja, elevii săi fiind găzduiţi de Şcoala "Adrian Păunescu" din acelaşi sector.

Şi în sectorul 3 se practică învaţatul în trei schimburi. Mai mult de 2.500 de elevi de la Şcoala nr. 195 Hamburg din acest sector au acest program, cu ore care durează 40 de minute şi cu pauze de cinci minute. Acolo, corpul B al şcolii este în proces de reabilitare, cu termen de finalizare în februarie 2024. Constructorul îşi dorea să predea lucrarea în decembrie 2023, însă părinţii elevilor de acolo nu consideră ca acest termen este unul realist.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO