Business Internaţional

Franta pregateste liberalizarea sectorului de retail

16.05.2008, 14:16 15

Christine Lagarde, ministrul de finante francez, a declarat ca cel mai important element al programului de modernizare este propunerea de a relaxa legile si restrictiile din sectorul de retail, in ciuda obiectiilor din partea opozitiei de centru-dreapta, scrie Financial Times.
Cu toate acestea, ea a recunoscut ca legea reformei a trebuit rectificata pentru a trece de votul parlamentului.
"Vrem sa implementam schimbarea, vrem sa facem reforme, insa fara a aduce atat de multe prejudicii si fara a ne atrage antipatia intregii populatii", a declarat Christine Lagarde.
Legea modernizarii economice, care va fi discutata in parlament peste numai doua saptamani, include 30 de masuri, de la reducerea intarzierilor platilor, pana la reducerea birocratiei in relatia statului cu firmele mici si mijlocii. Unii economisti au numit acest plan "prima reforma structurala adevarata implementata de Nicolas Sarkozy".
Legea le va permite retailerilor sa negocieze liber preturile cu furnizorii lor si le va facilita construirea de supermarketuri de pana la 1.000 metri patrati.
In acest moment, furnizorii sunt nevoiti sa isi ofere produsele oricarui retailer la acelasi pret si in aceleasi conditii, ceea ce limiteaza posibilitatea de a oferi discounturi pentru cantitatile mari.
In plus, supermarketurile care doresc deschiderea unui magazin mai mare de 300 metri patrati trebuie sa obtina aprobarea din partea unei comisii formate din politicieni locali si reprezentantii celorlalte supermarketuri din zona.
Grupurile de consumatori s-au plans in nenumarate randuri ca guvernul nu a relaxat destul legislatia sectorului de retail.
Lagarde a afirmat ca guvernul nu a putut face mai mult pana acum deoarece trebuia gasita o solutie care sa convina si politicienilor de centru-dreapta, care ocupa multe locuri in primariile din tara.
Micul comerciant va continua sa joace un rol important in viata francezilor, dar Lagarde a precizat ca masurile nu ii vor deranja atat de tare pe micii intreprinzatori, ci mai degraba marile lanturi de supermarketuri "s-ar putea sa nu fie atat de incantate de idee".
Ministrul de finante a mai declarat ca planurile de liberalizare vor fi echilibrate printr-o serie de masuri de imputernicire a organismelor antitrust, "cu scopul de a-i impiedica pe marii jucatori sa ii excluda pe micii furnizori din ecuatie".
Ca o fosta avocata din Chicago, Lagarde s-a declarat "sceptica" cu privire la necesitatea unor "procese de grup", asa cum au cerut grupurile de consumatori si cum a promis presedintele Sarkozy.
Cu toate acestea, ea a declarat ca o lege noua care sa aduca modificari in legile corporatiste "ar fi o idee buna din mai multe puncte de vedere".
Lagarde a mai afirmat ca reducerea taxelor pentru munca peste program, combinarea unor centre de ocupare a fortei de munca si propunerea de reducere a ajutorului de somaj pentru cei care refuza doua slujbe la rand, reprezinta pentru poporul francez "munca de reabilitare".
"Daca in trecut dicutiile aveau ca tema saptamana de 35 de ore de munca, acum tema principala o constituie munca in plus, cum este platita, cat inseamna prea mult si alte asemenea detalii. Aceasta reprezinta schimbarea de mentalitate de care tara are atata nevoie acum", a declarat Christine Lagarde.
Ministrul de finante a recunoscut ca au existat o serie de confuzii legate de abordarea politicilor economice de catre guvernul Sarkozy, dar a mai afirmat ca abordarea lor este "esentialmente pragmatica".
"Suntem interesati de resurse? Suntem interesati de cerere? Suntem mai degraba liberali? Sau poate protectionisti? In final, suntem esentialmente pragmatici si incercam sa profitam de orice ocazie pentru a eficientiza sistemul si pentru a atinge obiectivele propuse (crestere economica, scaderea somajului)."

Reformele lui Sarkozy
Liberalizarea negocierilor dintre furnizori si retaileri.
Posibilitatea de a construi magazine de pana la 1.000 metri patrati fara a fi nevoie de aprobari din partea comitetelor locale ale supermarketurilor.
Sprijinirea competitivitatii si intarirea autoritatii organismelor antitrust.
Simplificarea sistemului birocratic si relaxarea regimului de taxe pentru micii comercianti.
Reducerea intarzierilor de plata pentru furnizori.
Introducerea unei variante a legii americane Small Business Act, privind organizarea unui fond de stat de 15% din buget pentru micile afaceri "inovative".
Reducerea taxelor pentru afacerile mostenite.
Intarirea legislatiei de protectie a patentelor.
Posibilitatea de a aplica populara schema de economii "Livret A" de la orice banca din Franta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO