Politică

Presa internationala despre alegeri

22.11.2009, 23:00 21

Presa internationala a urmarit cu atentie alegerileprezidentiale din Romania, pe care le-a prezentat ca fiind crucialepentru a pune capat crizei politice de la Bucuresti si esentialepentru ca tara sa primeasca urmatoarea transa de la FMI.

BBC News: Cum sa alegi dintre 12 candidati

Romanii sunt chemati azi la urne in cadrul primului tur alalegerilor prezidentiale, avand de ales intre 12 candidati.Alegerile sunt asteptate sa puna capat crizei politice care a urmatdemiterii de catre Parlament a Guvernului de centru-dreapta al luiEmil Boc. De sase saptamani, soarta Romaniei, grav afectata derecesiune, s-a aflat in mainile unui guvern demis. Sondajele arataca principalii favoriti sunt actualul presedinte Traian Basescu sisocial-democratul Mircea Geoana - fost ambasador in SUA si fostministru de externe. Candidatul liberal Crin Antonescu se afla peal treilea loc.

Reuters: Alegeri prezidentiale cruciale

Romanii voteaza in cadrul alegerilor prezidentiale, consideratecheia revigorarii reformelor economice si a celor din justitie, darsi solutia pentru iesirea din criza guvernamentala care a dus laamanarea banilor de la FMI. Fara formarea rapida a unui guvern,Romania nu va putea iesi din recesiune si va ramane in urmacelorlalte state din Est din Uniunea Europeana. Noul presedinte vajuca un rol pivotal in rezolvarea crizei politice, prin numireaunui nou premier. Sondajele arata ca actualul presedinte TraianBasescu va obtine 35% din voturi, social-democratul Mircea Geoana,30% si liberalul Crin Antonescu, 18%.

Le Figaro, Franta: La urne pentru a iesi dincriza

Cel care va deveni presedinte in Romania va mosteni un cadouotravit: o instabilitate politica ce risca sa devina cronica,dublata de o recesiune care a obligat Bucurestiul sa ceara ajutorulFMI. In cursa sunt inscrisi 12 candidati, dar lupta se va da intrepresedintele in functie, Traian Basescu, si liderul PartiduluiSocial-Democrat, Mircea Geoana, dupa o campanie caracterizataprintr-o rafala de lovituri sub centura, promisiuni populiste si oabsenta totala a proiectelor politice. Pe langa alegerileprezidentiale, romanii sunt chemati sa voteze si la referendumpentru trecerea la un Parlament unicameral si pentru reducereanumarului de deputati.

The New York Times, SUA: Chemati la vot pe timpde criza

Romanii au fost chematI la vot pentru a-si alege un noupresedinte care ar putea termina criza de leadership, care a dus laamanarea ajutorului de la FMI, menit sa scoata tara din recesiune.Presedintele Traian Basescu, candidatul de centru-dreapta dinalegeri, a pierdut sustinerea publica in cei cinci ani de mandate,caracterizat de o relatie tumultoasa cu Parlamentul si de o crizaeconomica adanca.

Principalul sau rival este presedintele PartiduluiSocial-Democrat Mircea Geoana. Peste 18 milioane de romani cu dreptde vot au fost chemati la urne, dar niciun candidat din cei 12 nuera asteptat sa obtina peste 50% din primul tur. De aceea un aldoilea tur de scrutin va avea loc pe 6 decembrie.

Novinite.com, Bulgaria: Alegeri in contextulcrizei politice

Romanii voteaza in primul tur al alegerilor prezidentiale, darsi in cadrul unui referendum. Peste 18 milioane de cetateni cudrept de vot dintr-o populatie de aproape 22 de milioane suntasteptati la urne pentru a alege din cei 12 candidati. Principaliicompetitori sunt actualul presedinte Traian Basescu sisocial-democratul Mircea Geoana. Cei doi se vor confrunta cel maiprobabil in turul doi de scrutin din 6 decembrie. Pe langaalegerile prezidentiale, romanii voteaza si in cadrul unuireferendum pe tema reducerii numarului de parlamentari, de la 471la 300, si a trecerii la un Parlament unicameral. Alegerile au locin contextul crizei politice, izbucnita dupa demiterea de catreParlament a Guvernului lui Emil Boc in luna octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO