Presa internationala despre alegeri

Ziarul Financiar 22.11.2009

Presa internationala a urmarit cu atentie alegerile prezidentiale din Romania, pe care le-a prezentat ca fiind cruciale pentru a pune capat crizei politice de la Bucuresti si esentiale pentru ca tara sa primeasca urmatoarea transa de la FMI.

BBC News: Cum sa alegi dintre 12 candidati

Romanii sunt chemati azi la urne in cadrul primului tur al alegerilor prezidentiale, avand de ales intre 12 candidati. Alegerile sunt asteptate sa puna capat crizei politice care a urmat demiterii de catre Parlament a Guvernului de centru-dreapta al lui Emil Boc. De sase saptamani, soarta Romaniei, grav afectata de recesiune, s-a aflat in mainile unui guvern demis. Sondajele arata ca principalii favoriti sunt actualul presedinte Traian Basescu si social-democratul Mircea Geoana - fost ambasador in SUA si fost ministru de externe. Candidatul liberal Crin Antonescu se afla pe al treilea loc.

Reuters: Alegeri prezidentiale cruciale

Romanii voteaza in cadrul alegerilor prezidentiale, considerate cheia revigorarii reformelor economice si a celor din justitie, dar si solutia pentru iesirea din criza guvernamentala care a dus la amanarea banilor de la FMI. Fara formarea rapida a unui guvern, Romania nu va putea iesi din recesiune si va ramane in urma celorlalte state din Est din Uniunea Europeana. Noul presedinte va juca un rol pivotal in rezolvarea crizei politice, prin numirea unui nou premier. Sondajele arata ca actualul presedinte Traian Basescu va obtine 35% din voturi, social-democratul Mircea Geoana, 30% si liberalul Crin Antonescu, 18%.

Le Figaro, Franta: La urne pentru a iesi din criza

Cel care va deveni presedinte in Romania va mosteni un cadou otravit: o instabilitate politica ce risca sa devina cronica, dublata de o recesiune care a obligat Bucurestiul sa ceara ajutorul FMI. In cursa sunt inscrisi 12 candidati, dar lupta se va da intre presedintele in functie, Traian Basescu, si liderul Partidului Social-Democrat, Mircea Geoana, dupa o campanie caracterizata printr-o rafala de lovituri sub centura, promisiuni populiste si o absenta totala a proiectelor politice. Pe langa alegerile prezidentiale, romanii sunt chemati sa voteze si la referendum pentru trecerea la un Parlament unicameral si pentru reducerea numarului de deputati.

The New York Times, SUA: Chemati la vot pe timp de criza

Romanii au fost chematI la vot pentru a-si alege un nou presedinte care ar putea termina criza de leadership, care a dus la amanarea ajutorului de la FMI, menit sa scoata tara din recesiune. Presedintele Traian Basescu, candidatul de centru-dreapta din alegeri, a pierdut sustinerea publica in cei cinci ani de mandate, caracterizat de o relatie tumultoasa cu Parlamentul si de o criza economica adanca.

Principalul sau rival este presedintele Partidului Social-Democrat Mircea Geoana. Peste 18 milioane de romani cu drept de vot au fost chemati la urne, dar niciun candidat din cei 12 nu era asteptat sa obtina peste 50% din primul tur. De aceea un al doilea tur de scrutin va avea loc pe 6 decembrie.

Novinite.com, Bulgaria: Alegeri in contextul crizei politice

Romanii voteaza in primul tur al alegerilor prezidentiale, dar si in cadrul unui referendum. Peste 18 milioane de cetateni cu drept de vot dintr-o populatie de aproape 22 de milioane sunt asteptati la urne pentru a alege din cei 12 candidati. Principalii competitori sunt actualul presedinte Traian Basescu si social-democratul Mircea Geoana. Cei doi se vor confrunta cel mai probabil in turul doi de scrutin din 6 decembrie. Pe langa alegerile prezidentiale, romanii voteaza si in cadrul unui referendum pe tema reducerii numarului de parlamentari, de la 471 la 300, si a trecerii la un Parlament unicameral. Alegerile au loc in contextul crizei politice, izbucnita dupa demiterea de catre Parlament a Guvernului lui Emil Boc in luna octombrie.