Politică externă

Occidentul toarnă o ploaie de foc în jurul dictatorului libian Muammar Gadhafi

Occidentul toarnă o ploaie de foc în jurul dictatorului libian Muammar Gadhafi

Libia

"Va fi un război lung, dar vic­toria este a mea. Nu voi lăsapetrolul să ajungă în mâinile francezilor, bri­ta­nicilor şiamericanilor. Vom ter­mina orice aliat al coaliţiei cru­ciaţilor",a declarat sfidător Gadhafi. To­tuşi, rea­li­ta­tea nu este departea sa pentru că potenţialul militar al ţării este redus şiîn­ve­chit, neputând face faţă ulti­melor teh­nologii aduse în jocde ţările din Occident.

Parisul şi-a asumat rolul principal în acest con­flict,avioanele franceze lansând pri­mul atac asupra obiec­tivelormilitare ale lui Gadhafi. De altfel, pre­şe­dintele Franţei NicolasSarkozy a fost alături de primul-mi­nistru britanic David Cameroncel mai ma­re susţinător al unei intervenţii armate în Li­bia, încondiţiile în care forţele rebele abia mai rezistau în faţaarmatelor de mercenari ale lui Gadhafi.

"Tot ce facem noi este să protejăm ci­vilii de ne­bu­niacriminală a unui regim care şi-a pierdut întrea­ga legitimitateprin uci­de­rea propriei popu­laţii. Uşa diplomaţieiin­ter­­naţionale se va re­des­chide pentru Ga­dha­fi în momentulîn care vor în­ce­ta ata­cu­rile asupra populaţiei", a declaratSar­kozy, pri­mul lider occidental care a recu­nos­cutlegi­timi­tatea Consiliului Naţional Li­bi­an de la Benghazifor­mat din rebelii care se opun regimului lui Gadhafi.

Prin intermediul operaţiunii "Odysey Dawn" (Zorii Odiseei)forţele occidentale vor în prima fază să scoată din joc sistemelede apărare aeriană ale Libiei.

Operaţiunile împotriva Libiei au fost de­claşate sâmbătă, cândaviaţia franceză a efec­tuat mai multe raiduri asupra unor ţin­te,iar forţele americane şi britanice au lan­sat peste 110 rachete decroazieră Toma­hawk asupra unor obiective ale apărăriian­ti­aeriene libiene şi a unor centre de comu­ni­caţii strategiceaflate pe litoralul Libiei. În ofen­siva lor, militarii americanişi britanici au vizat peste 20 de sisteme de apărare anti­aeriană,majoritatea situate de-a lungul coas­tei mediteraneene, acesteafiind con­tinuate şi duminică.

Astfel, ieri, 19 avioane americane, între ca­re trei bombardiereinvizibile pe radar au ata­cat obiective din Libia, iar zeci devehi­cule militare ale forţelor lui Muammar Gadhafi au fostdistruse, potrivit rebelilor şi jur­naliştilor citaţi de AFP.

Următoarea etapă a acţiunii militare a Occidentului va consta înatacarea liniilor de alimentare pentru limitarea capacităţilor deluptă ale forţelor lui Gadhafi, conform şefului Statului Majorinterarme al SUA, amiralul Michael Mullen. El a precizat însă că nuse doreşte îndepărtarea de la putere a lui Gadhafi.

Ieri seară erau aşteptate la o bază mi­litară din Sardiniaavioane ale Emiratelor Ara­be Unite, în timp ce Qatarul a anunţatcă va participa de asemenea la operaţiunile mi­litare. Participareaţărilor arabe la aceas­tă operaţiune a fost crucială pentruin­tra­rea Sta­telor Unite în coaliţia interna­ţio­na­lă, pentru căpreşedintele Barack Obama era re­ticent cu privire la atacarea uneiţări mu­sul­mane. Până acum câţiva ani, marile pu­teri din Vest îlcurtau pe Gadhafi pentru că le cumpărau armamentul.

China şi Rusia au criticat intervenţia mi­­litară. Şi AmrMoussa, liderul Ligii Ara­be, a criticat bombardamentele coaliţieiin­ter­naţionale în Libia, apreciind că acestea se îndepărtează de"scopul privind impu­ne­rea unei zone de interdicţie aeriană".

Ostilităţile au fost declanşate sâmbătă, ca urmare a adoptăriide către Consiliul de Se­curitate al ONU a rezoluţiei 1973, princare s-a impuns Libiei o zonă de interdicţie ae­­riană şi s-aautorizat lansarea de atacuri ae­­­riene împotriva trupelor loialelui Gad­hafi.


SUA s-au hotărât cu greu să intre în război

Nu mai târziu de începutul săptămânii trecute, când NicolasSarkozy o îndemna pe Hillary Clinton să plaseze Statele Unite înspatele unei intervenţii internaţionale în Libia, aceasta ridicaobiecţii, scrie The Wall Street Journal. Secretarul de statamerican îl avertiza pe preşedintele francez că un război putea firiscant.

În weekend, însă, Franţa, Statele Unite şi o coaliţieinternaţională au început asaltul împotriva liderului libian, subautoritatea Naţiunilor Unite.

În perspectivă, întrunirea din Paris a reprezentat punctul deplecare pentru patru zile de discuţii diplomatice aprinse care audeterminat administraţia Obama să-şi schimbe poziţia în favoareaintervenţiei, spun diplomaţii occidentali şi arabi.

Mai mulţi factori s-au aflat în spatele acestei schimbări,inclusiv temerea administraţiei americane de a nu ţine pasul cuschimbările din lumea arabă şi de a fi devansată de Marea Britanieşi în special Franţa, ambele susţinătoare mai fervente aleintervenţiei. Campania militară agresivă desfăşurată de MuammarGadhafi împotriva rebelilor a grăbit de asemenea schimbarea deatitudine a americanilor.

Pe măsură ce imaginile conflictului din Libia erau transmise înîntreaga lume, Statele Unite au rămas în urma Europei din punctulde vedere al determinării de a acţiona. Oficialii britanici şi maiapoi cei francezi au vorbit despre necesitatea instaurării uneizone de interdicţie aeriană în Libia şi mai apoi de atacuri aerieneîmpotriva lui Gadhafi.

Între timp, sensibilă la percepţia din lumea arabă că StateleUnite duc războaie împotriva islamului, administraţia americană nuse gândea în mod serios să trimită forţe în Libia.

Însă, în timp ce Occidentul îşi analiza opţiunile, Gadhafiavansa către est.

Pe 12 martie au apărut primele semne publice ale unei schimbări,în momentul în care Liga Arabă îşi exprima sprijinul pentruinstituirea unei zone de interdicţie aeriană. Potrivit oficialilor,sprijinul arab reprezenta o condiţie necesară pentru Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO