Politică externă

Obama închide capitolul "Irak" şi "întoarce pagina" spre problemele interne

Obama închide capitolul "Irak" şi "întoarce pagina" spre problemele interne
01.09.2010, 10:55 18

Într-un discurs televizat din Biroul Oval al Casei Albepreşedintele american Barack Obama a anunţat marţi seara sfârşituloperaţiunilor de luptă din Irak şi concentrarea atenţiei peproblemele interne ale SUA, scrie TheNew York Times.

În discursul difuzat la o oră de maximă audienţă, Obama aelogiat eroismul şi sacrificiul trupelor militare în cei 7 ani deoperaţiuni în Irak în care 4.400 de soldaţi americani şi-au pierdutviaţa, dar a accentuat totuşi necesitatea rezolvării problemeloreconomice interne.

"Sarcina noastră urgentă este în prezent restabilirea economieişi reangajarea milioanelor de americani care şi-au pierdut locul demuncă", a spus el, amintind că ofensiva din Irak a "condus lacheltuirea unor vaste resurse în străinătate, într-o perioadă dereduceri bugetare".

SUA mai are în Irak circa 50.000 de soldaţi, faţă de cei 170.000desfăşuraţi în perioada tensiunilor maxime, în anul 2007. Potrivitpreşedintelui american, trupele rămase vor oferi consultanţă şiasistenţă armatei irakiene, până la sfârşitul anului 2011, când sevor întoarce acasă.

De cealaltă parte, autorităţile de la Bagdad au salutat anunţulamerican, afirmând că Irakul este în prezent "o ţară suverană şiindependentă". Cu toate acestea, ministrul irakian al apărării adeclarat că trupele sale nu pot asigura securitatea ţării decât înproporţie de 95% până în anul 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO