Obama închide capitolul "Irak" şi "întoarce pagina" spre problemele interne

Autor: Radu Racu 01.09.2010

Într-un discurs televizat din Biroul Oval al Casei Albe preşedintele american Barack Obama a anunţat marţi seara sfârşitul operaţiunilor de luptă din Irak şi concentrarea atenţiei pe problemele interne ale SUA, scrie The New York Times.

În discursul difuzat la o oră de maximă audienţă, Obama a elogiat eroismul şi sacrificiul trupelor militare în cei 7 ani de operaţiuni în Irak în care 4.400 de soldaţi americani şi-au pierdut viaţa, dar a accentuat totuşi necesitatea rezolvării problemelor economice interne.

"Sarcina noastră urgentă este în prezent restabilirea economiei şi reangajarea milioanelor de americani care şi-au pierdut locul de muncă", a spus el, amintind că ofensiva din Irak a "condus la cheltuirea unor vaste resurse în străinătate, într-o perioadă de reduceri bugetare".

SUA mai are în Irak circa 50.000 de soldaţi, faţă de cei 170.000 desfăşuraţi în perioada tensiunilor maxime, în anul 2007. Potrivit preşedintelui american, trupele rămase vor oferi consultanţă şi asistenţă armatei irakiene, până la sfârşitul anului 2011, când se vor întoarce acasă.

De cealaltă parte, autorităţile de la Bagdad au salutat anunţul american, afirmând că Irakul este în prezent "o ţară suverană şi independentă". Cu toate acestea, ministrul irakian al apărării a declarat că trupele sale nu pot asigura securitatea ţării decât în proporţie de 95% până în anul 2012.