Politică externă

Gadhafi nu vrea să facă pace cu rebelii

Autor: Alexandra Fusoi

03.04.2011, 23:41 20

Dictatorul libian Muammar Gadhafi a respins oferta de încetare afocului formulată de insurgenţi, care au anunţat la sfârşitulsăptămânii trecute că au recucerit zona petroliferă Brega,relatează AFP.

Mustafa Abdeljalil, liderul Consiliului Naţional de Tranziţielibian, înfiinţat de insurgenţi la Benghazi, anunţase că aceştiasunt dispuşi să respecte o încetare a focului, cu condiţia calocuitorii din vestul ţării să se poată exprima liber, iar forţeleregimului condus de Muammar Gadhafi să se retragă din zonelecontrolate de rebeli în estul ţării.

Guvernul libian a respins condiţiile impuse de insurgenţi,afirmând că trupele guvernamentale nu se vor retrage din oraşele pecare le controlează. "Rebelii nu au oferit niciodată pacea şi aucereri imposibile", a declarat Moussa Ibrahim, purtător de cuvântal regi­mu­lui, apreciind că propunerea este "o înşelătorie".

La finalul săptămânii tre­cu­te s-au înregistrat şi primelevictime în rândul civililor ca urmare a atacurilor aeriene aleNATO. Nouă rebeli şi patru civili au fost ucişi într-un atac aerianNATO în apro­pierea zonei petrolifere Brega, din sudul Libiei, adeclarat Isa Khamis, un responsabil politic din oraşul Ajdabiya. Unavion al coali­ţiei a deschis focul la circa 15 kilometri est deBrega, vizând un convoi de cinci sau şase vehicule, printre care seafla şi o ambulanţă. Atacul a fost declanşat după ce un rebel adeschis focul în aer cu trasoare, în semn de bucurie, a declaratIssa Khamis.

"A fost o eroare (a rebe­lului), iar avioanele au crezut căacesta a deschis focul asupra lor", a adăugat el.

Atacul s-a soldat cu moartea a nouă rebeli şi a celor patrupersoane aflate în ambulanţă - şoferul şi trei studenţi la medicinădin Benghazi, a precizat Khamis.

O bancă deţinută de Libia a luat 35 mld. $ de laFed

Arab Banking Corp., creditorul deţinut parţial de banca centralăa Libiei, a obţinut 73 de credite de la banca centrală a SUA (Fed)prin intermediul unei filiale newyorkeze în decurs de 18 luni dupăprăbuşirea băncii Lehman Brothers, scrie Bloomberg. Banca, deţinutăla acea vreme în proporţie de 29% de către statul libian, acontractat împrumuturi totale de 35 mld. dolari în perioadarespectivă, conform Fed. Oficialii Fed spun că toate crediteleacordate în criză au fost rambursate cu dobândă. CătălinaApostoiu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO