Gadhafi nu vrea să facă pace cu rebelii

Autor: Alexandra Fusoi 03.04.2011

Dictatorul libian Muammar Gadhafi a respins oferta de încetare a focului formulată de insurgenţi, care au anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că au recucerit zona petroliferă Brega, relatează AFP.

Mustafa Abdeljalil, liderul Consiliului Naţional de Tranziţie libian, înfiinţat de insurgenţi la Benghazi, anunţase că aceştia sunt dispuşi să respecte o încetare a focului, cu condiţia ca locuitorii din vestul ţării să se poată exprima liber, iar forţele regimului condus de Muammar Gadhafi să se retragă din zonele controlate de rebeli în estul ţării.

Guvernul libian a respins condiţiile impuse de insurgenţi, afirmând că trupele guvernamentale nu se vor retrage din oraşele pe care le controlează. "Rebelii nu au oferit niciodată pacea şi au cereri imposibile", a declarat Moussa Ibrahim, purtător de cuvânt al regi­mu­lui, apreciind că propunerea este "o înşelătorie".

La finalul săptămânii tre­cu­te s-au înregistrat şi primele victime în rândul civililor ca urmare a atacurilor aeriene ale NATO. Nouă rebeli şi patru civili au fost ucişi într-un atac aerian NATO în apro­pierea zonei petrolifere Brega, din sudul Libiei, a declarat Isa Khamis, un responsabil politic din oraşul Ajdabiya. Un avion al coali­ţiei a deschis focul la circa 15 kilometri est de Brega, vizând un convoi de cinci sau şase vehicule, printre care se afla şi o ambulanţă. Atacul a fost declanşat după ce un rebel a deschis focul în aer cu trasoare, în semn de bucurie, a declarat Issa Khamis.

"A fost o eroare (a rebe­lului), iar avioanele au crezut că acesta a deschis focul asupra lor", a adăugat el.

Atacul s-a soldat cu moartea a nouă rebeli şi a celor patru persoane aflate în ambulanţă - şoferul şi trei studenţi la medicină din Benghazi, a precizat Khamis.

O bancă deţinută de Libia a luat 35 mld. $ de la Fed

Arab Banking Corp., creditorul deţinut parţial de banca centrală a Libiei, a obţinut 73 de credite de la banca centrală a SUA (Fed) prin intermediul unei filiale newyorkeze în decurs de 18 luni după prăbuşirea băncii Lehman Brothers, scrie Bloomberg. Banca, deţinută la acea vreme în proporţie de 29% de către statul libian, a contractat împrumuturi totale de 35 mld. dolari în perioada respectivă, conform Fed. Oficialii Fed spun că toate creditele acordate în criză au fost rambursate cu dobândă. Cătălina Apostoiu