Politică externă

Gadhafi ar vrea să plece, dar cere să fie plătit pentru că a condus ţara

Gadhafi ar vrea să plece, dar cere să fie plătit pentru că a condus ţara

Autor: Livadariu Andreea

08.03.2011, 20:53 18

În acelaşi timp însă, luptele dintre rebeli şi forţele luiGadhafi continuă, principalele obiective fiind câştigareacontrolului asupra obiectivelor industriale petroliere, scrie presainternaţională.

Conform zvonurilor, Gadhafi a anunţat că este dispus să plece, darcu două condiţii: să i se dea bani pentru timpul în care şi-aservit ţara şi să nu fie condamnat pentru acţiunile sale, deciziavenind ca urmare a presiunilor din jurul său, mai mult de jumătatedin apropiaţii lui Gadhafi dorind reconcilierea populaţiei, scrieDaily Mail. Totuşi, oficialii de la Tripoli au negat existenţa unorastfel de negocieri.

Consiliul interimar al rebelilor, stabilit în oraşul esticBenghazi, a respins cererea liderului autoritar, motivând că oasemenea ieşire "onorabilă" de pe scena politică a ţăriinord-africane ar jigni miile de victime ale represiunii violenteconduse de clanul Gadhafi. "Confirm că un reprezentant al luiGadhafi a încercat să negocieze cu noi ieşirea acestuia din sferaputerii, însă am respins negocierea", a spus Mustafa Gheriani,membru al consiliului rebelilor care gestionează relaţiile cupresa, adăugând: "Noi nu negociem cu cineva care a vărsat sângelibian şi continuă să o facă. De ce am avea încredere în el?"

Un grup de oficiali reformişti din jurul lui Gadhafi a reuşit să-lconvingă pe acesta să renunţe la putere în favoarea unui consiliude tehnocraţi, care să asigure cadrul necesar tranziţiei sprereforme democratice şi spre un guvern bazat pe instituţiimoderne.

În acest context, se pune întrebarea de ce comunitateainternaţională nu face presiuni pentru organizarea de alegeridemocratice? "Deja o face prin sancţiunile economice", spune MariusCristian Neacşu, profesor de geostrategie în cadrul Academiei deStudii Economice, adăugând că "este o structură tribală, îngheţatăde 41 de ani. Democraţia cere zeci, dacă nu chiar sute de ani,pentru că nu se poate impune o structură democratică pestenoapte".


Situaţia din regiune rămâne tensionată

  • Marea Britanie şi Franţa cer autorizarea ONU pentru instalareaunei zone de interdicţie a zborului în spaţiul aerian dinLibia.
  • Marile companii petroliere şi băncile de pe Wall Street auîncetat cumpărarea de ţiţei din Libia.
  • Israelul ar putea majora cheltuielile militare cu 20 mld.dolari, mare parte din bani urmând să vină de la StateleUnite.
  • Sute de protestatari s-au adunat în oraşul Manama, capitalaBahrainul, ca urmare a amplificării tensiunilor dintredemonstranţii şi familia Al-Khalifa care conduce ţara.
  • Guvernul din Egipt a ordonat arestarea a 47 de oficiali carefac parte din agenţia securităţii de stat, sub acuzaţia că audistrus documente pentru a acoperi crimele ordonate de fostulpreşedinte Hosni Mubarak.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO