Gadhafi ar vrea să plece, dar cere să fie plătit pentru că a condus ţara

Autor: Livadariu Andreea 08.03.2011

Scaunul dictatorului libian Muammar Gadhafi începe să se clatine din ce în ce mai tare în condiţiile în care au apărut zvonuri că le-a propus liderilor rebelilor o serie de condiţii în care va renunţa la putere, iar apropiaţii săi au început să se gândească tot mai serios la scoaterea acestuia din scenă, scrie presa internaţională.



În acelaşi timp însă, luptele dintre rebeli şi forţele lui Gadhafi continuă, principalele obiective fiind câştigarea controlului asupra obiectivelor industriale petroliere, scrie presa internaţională.

Conform zvonurilor, Gadhafi a anunţat că este dispus să plece, dar cu două condiţii: să i se dea bani pentru timpul în care şi-a servit ţara şi să nu fie condamnat pentru acţiunile sale, decizia venind ca urmare a presiunilor din jurul său, mai mult de jumătate din apropiaţii lui Gadhafi dorind reconcilierea populaţiei, scrie Daily Mail. Totuşi, oficialii de la Tripoli au negat existenţa unor astfel de negocieri.

Consiliul interimar al rebelilor, stabilit în oraşul estic Benghazi, a respins cererea liderului autoritar, motivând că o asemenea ieşire "onorabilă" de pe scena politică a ţării nord-africane ar jigni miile de victime ale represiunii violente conduse de clanul Gadhafi. "Confirm că un reprezentant al lui Gadhafi a încercat să negocieze cu noi ieşirea acestuia din sfera puterii, însă am respins negocierea", a spus Mustafa Gheriani, membru al consiliului rebelilor care gestionează relaţiile cu presa, adăugând: "Noi nu negociem cu cineva care a vărsat sânge libian şi continuă să o facă. De ce am avea încredere în el?"

Un grup de oficiali reformişti din jurul lui Gadhafi a reuşit să-l convingă pe acesta să renunţe la putere în favoarea unui consiliu de tehnocraţi, care să asigure cadrul necesar tranziţiei spre reforme democratice şi spre un guvern bazat pe instituţii moderne.

În acest context, se pune întrebarea de ce comunitatea internaţională nu face presiuni pentru organizarea de alegeri democratice? "Deja o face prin sancţiunile economice", spune Marius Cristian Neacşu, profesor de geostrategie în cadrul Academiei de Studii Economice, adăugând că "este o structură tribală, îngheţată de 41 de ani. Democraţia cere zeci, dacă nu chiar sute de ani, pentru că nu se poate impune o structură democratică peste noapte".


Situaţia din regiune rămâne tensionată