Politică externă

Emil Boc se ia la tranta cu socialistii europeni pe marginea numirii comisarului

11.10.2009, 23:20 18

Partidul Socialistilor Europeni (PSE) din care face parte siPSD, i-au cerut saptamana trecuta presedintelui Traian Basescu sa"lase orgoliile la o parte" si sa nominalizeze "un social-democratde top" pentru functia de comisar.

"PES face apel la presedintele Romaniei sa lase orgoliiledeoparte si sa actioneze in interesul romanesc si european prinnominalizarea, pentru pozitia de comisar european, a unui candidatsocial-democrat de top, cu o foarte buna reputatie la niveleuropean, asigurand astfel o aprobare linistita in ParlamentulEuropean", potrivit unui comunicat al PES.

Presedintia nu a reactionat oficial, in schimb premierul dedreapta Emil Boc, presedintele PD-L (care face parte din grupulPopularilor Europeni), a fost vehement si a declarat ca nu PESconduce Guvernul.

Disputa privind autoritatea (presedintele sau Guvernul) careface nominalizarea pentru postul de comisar european este maiveche. Ea a existat si in timpul Guvernului condus de CalinPopescu-Tariceanu (2004-2008), cand presedintele sustinea ca eltrebuie sa faca nominalizarea, si nu premierul. Guvernul a facutatunci nominalizarea, lucru contestat de Cotroceni.

Viitoarea Comisie isi va incepe mandatul la sfarsitul anului subconducerea lui Jose Manuel Barroso, care a primit un al doileamandat.

Barroso ar mai vrea alte trei nominalizari din parteaRomaniei

Liderul socialistilor europeni, Poul Nyrup Rasmussen, l-a acuzatpe presedintele Traian Basescu ca ameninta interesele romanesti sieuropene pentru ca ar fi fortat "iesirea de la guvernare a unuipartener major (PSD - n.n.) intr-un moment de criza".

De asemenea, europarlamentarul PSD, Victor Bostinaru, asustinut, saptamana trecuta, ca presedintele Comisiei Europene(CE), Jose Manuel Barroso, i-a trimis o scrisoare presedinteluiBasescu in care i-a cerut sa faca "alte trei nominalizari" pentrupostul de comisar european. Premierul Emil Boc a negat existentavreunei scrisori oficiale si a declarat ca Guvernul, in colaborarecu Presedintia, va face "cat de curand" o propunere presedinteluiBarosso pentru comisarul european.

Potrivit lui Cristian Preda, europarlamentar PD-L si fostconsilier prezidential, actiunile PES fac parte din asa-numita"politica a dispretului", o incercare a PSD de transformare aluptei pentru postul de comisar intr-una "romano-romana". Preda aargumentat ca Rasmussen este un vechi prieten de-al lui AdrianNastase (presedinte al Consiliului National Executiv al PSD), iarnici socialistii europeni, nici cei romani nu sunt indrituiti saintervina in privinta comisarului din partea Romaniei.

In ceea ce priveste nominalizarea deja facuta, europarlamentaruldemocrat-liberal sustine ca Romania va sustine cu toate resurseleactualul nominalizat, si anume pe fostul ministru al agriculturii,Dacian Ciolos.

Punem sau nu mana pe postul de comisar alagriculturii

Bostinaru a precizat ca Romaniei nu i s-a transmis explicitfaptul ca nu va primi portofoliul Agriculturii, insa dinsolicitarea presedintelui Comisiei reiese acest lucru.

De altfel, faptul ca Romania nu va primi portofoliulAgriculturii in viitoarea Comisie a fost vehiculat inca desaptamana trecuta de presa din Vest. Cotidianul Irish Times a scrisca Franta sustine Irlanda, in locul Romaniei, pentru functia decomisar pentru agricultura. Motivul dat de cotidian a fost caRomania nu a gestionat cum trebuie fondurile europene pentruagricultura. Spre exemplu, anul trecut Romania nu a fost in staresa absoarba nici 1% din banii europeni pentru proiecteleagricole.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO