Politică externă

Democratii nu cred in planul lui Bush de salvare a economiei

30.01.2008, 18:11 15

Democratii americani critica fara menajamente ultimul discurs al presedintelui George W. Bush despre starea natiunii, concentrandu-si tirul mai ales pe planurile sale de salvare a economiei aflate in impas in urma crizei creditelor ipotecare subprime.
Barack Obama si Hillary Clinton, aflati in plina campanie electorala pentru a obtine investitura Partidului Democrat la alegerile prezidentiale din toamna, se gasesc in fruntea plutonului contestatarilor actualului presedinte. Obama a spus despre discurs ca a fost plin de o "retorica goala" si a criticat politicile esuate din trecut ale presedintelui. Hillary Clinton a caracterizat momentul drept un "angajament frustrant catre aceleasi masuri esuate".
Presedintele american George W. Bush a recunoscut luni in cadrul ultimului sau discurs despre starea natiunii ca economia Statelor Unite se afla intr-o perioada de incertitudine, pe fondul amenintarilor unei recesiuni declansate de criza subprime.
"Economia americana traverseaza o perioada de incertitudine. Pe termen scurt, vedem cum ritmul economiei este in curs de incetinire. Dar pe termen lung, americanii pot fi increzatori in cresterea economica", a declarat presedintele Bush.
Presedintele american a cerut in acest sens Congresului adoptarea planului de stimulare economica, elaborat de ambele parti saptamana trecuta, in valoare de 150 de miliarde de dolari. Elaborat ca o salvare a situatiei economice dificile, planul presupune folosirea a 100 de miliarde de dolari pentru reducerea taxelor a 117 de familii si alte 50 pentru a fi folosite in acelasi scop in domeniile de business.
O alta problema de top abordata de presedintele american a fost razboiul din Irak. Bush a subliniat ca "dusmanul este inca periculos si mai sunt multe de facut" si a laudat munca soldatilor trimisi pe teritoriul irakian, care au facut o treaba "cum numai putini si-au imaginat acum un an".
Liderul de stat american a declarat ca in urmatoarele luni mai mult de 20.000 de trupe se vor intoarce acasa, dar nu a oferit un calendar pentru asta.
Bush a invocat declaratiile facute de comandantul trupelor americane din Irak, generalul David Petraeus, potrivit caruia o retragere prea rapida risca sa conduca la "dezintegrarea" fortelor de securitate irakiene, la recrudescenta insurgentei al-Qaida si a violentelor interconfesionale.
Discursul lui Bush a fost vazut de analisti ca o incercare de a linisti temerile americanilor cu privire la situatia economica si de a solidifica realizarile sale de pana acum.
Presedintele Bush a propus o serie de noi masuri. Acestea includ organizarea unui summit nord-american in New Orleans pentru a demonstra ca orasul afectat acum doi ani de uraganul Katrina este pregatit sa primeasca investitori, un plan in valoare de 300 de milioane de dolari pentru a oferi subventii copiilor saraci ca sa poata studia la scoli bune, precum si ajutoare pentru veteranii de razboi. El a cerut, cu aceasta ocazie, cooperarea dintre republicani si democrati in vederea realizarii acestor noi masuri.
"Sa aratam ca republicanii si democratii pot lupta pentru voturi, dar pot coopera in acelasi timp pentru a obtine rezultate bune", a declarat Bush in fata Congresului dominat de democrati.
Nancy Pelosi, presedinta Camerei Reprezentantilor, si Harry Reid, presedintele Senatului, au declarat intr-un comunicat ca sunt de acord cu propunerea de colaborare a presedintelui, dar ca discursul sau nu a oferit politicile necesare pentru a reinvia economia si de a sfarsi razboiul din Irak.
"In acest moment in care economia tarii este instabila, iar pozitia SUA de lider mondial este erodata, status quo-ul nu este o solutie", au declarat cei doi lideri democrati.
Referitor la politica externa, presedintele american a reiterat cererea catre Iran, aflat pe "axa raului", de a inceta imbogatirea cu uraniu.
In ceea ce priveste incalzirea globala si energia, Bush a anuntat ca in urmatorii trei ani Statele Unite vor aloca suma de doua miliarde de dolari pentru a crea un nou fond international de promovare a tehnologiilor energetice ecologice si pentru a combate schimbarea climatica. Presedintele a subliniat de asemenea necesitatea reducerii dependentei tarii de petrolul strain si consolidarea securitatii energetice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO