Politică externă

Coruptia dinamiteaza guvernarea in Polonia

11.07.2007, 18:28 13

Vicepremierul polonez Andrzej Lepper a fost demis luni din functie de premierul Jaroslaw Kaczynski in urma unei anchete a Biroului National Anticoruptie, fiind acuzat de luare de mita. In urma acestui gest, Lepper, care este liderul formatiunii populiste Autoapararea - unul din grupurile care alcatuiesc coalitia de la guvernarea Poloniei -, si-a retras formatiunea din coalitia de guvernare care a ajuns minoritara.
Tot luni, alte doua persoane de la Ministerul Agriculturii, care au colaborat cu vicepremierul polonez, au fost arestate, iar ministrul sporturilor Tomasz Lipiec a fost demis, fiind suspectat tot de coruptie.
Demiterea vicepremierului a nascut diferite reactii in randul parlamentarilor polonezi. Wojciech Olejniczak, liderul partidului aflat in opozitie, Alianta Democrata de Stanga, a anuntat ca va depune o motiune de cenzura impotriva guvernului pentru a grabi alegerile anticipate. Premierul Jaroslaw Kaczynski a declarat ca s-ar putea organiza alegeri anticipate in toamna, in cazul in care coalitia care se afla momentan la guvernare se va destrama.
Coalitia guvernamentala poloneza a fost formata in anul 2005, fiind alcatuita din trei formatiuni politice: Lege si Justitie (PiS), Autoaparare (Samoobrova) si Liga Familiilor Poloneze (LPR). Scopul acestei coalitii a fost asigurarea majoritatii parlamentare de care avea nevoie partidul fratilor Kaczynski, Lege si Justitie, principala forta politica din Polonia. Declansarea acestei crize politice a afectat si economia Poloniei. Cursulul zlotului a cunoscut cea mai mare scadere din ultimele doua luni in ziua in care Lepper a fost demis. In raport cu euro, zlotul a scazut ieri pana la 37.730 si a fost vandut la 37.654 in Varsovia, fata de 37.555 cat era luni.
"Avem de-a face cu un mare risc politic, iar investitorii cer prime de asigurare. Exista nesiguranta si zlotul va ramane sub presiune in zilele ce vor urma", a declarat Michal Chyczewski, un economist de la banca BPH. Guvernarea Kaczynski nu se afla pentru prima data in criza. In septembrie 2006, Andrzej Lepper a fost demis din cauza ca nu a vrut sa sustina bugetul propus de conservatorii din Lege si Justitie. Liderul partidului a refuzat sa sustina bugetul propus, deoarece nu l-a considerat destul de "social". O alta cauza a demiterii sale a fost criticarea de catre acesta a hotararii primului-ministru de a trimite o intarire de 1.000 de soldati in cadrul fortelor NATO din Afganistan.
In urma acestei decizii, partidele aflate in opozitie, Platforma Civica si Alianta Democratica de Stanga, au propus o motiune care cerea ca Parlamentul sa fie dizolvat automat si sa se organizeze alegeri anticipate. Seijm-ul, Camera inferioara a Legislativului, a refuzat insa motiunea opozitiei.
Pentru a rezolva criza, Camera inferioara a amanat discutarea motiunii cu cateva zile, timp in care premierul trebuia sa-si reconstruiasca sustinerea majoritara. El l-a reacceptat in cadrul coalitiei pe Lepper, punand astfel capat crizei politice, dar luni l-a demis din nou.

Belka versus Strauss-Kahn
Polonia a anuntat oficial ieri ca il va sustine pe fostul premier Mark Belka la conducerea Fondului Monetar International, schimbandu-si astfel candidatul de pana acum, Leszek Balcerowicz, fost sef al Bancii Centrale poloneze. Tot ieri a fost anuntata sprijinirea candidaturii lui Dominique Strauss-Kahn de catre ministrii de finante ai Uniunii Europene, fapt ce face ca polonezul sa aiba putine sanse. Decizia a fost luata in urma participarii presedintelui francez Nicolas Sarkozy la intalnirea de luni a ministrilor de finante ai UE, unde a incercat sa-i convinga sa sustina nominalizarea lui Strauss-Kahn la postul de director al FMI. Dupa ce au discutat nominalizarea fiecarui candidat, ministrii de finante si-au anuntat favoritii. Astfel, candidatul Frantei a fost sustinut de presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, care asigura presedintia reuniunilor lunare ale ministrilor europeni de finante, precum si de Banca Centrala Europeana, de Germania si Olanda. Spre deosebire de acesta, candidatul polonez, Mark Belka, a fost sustinut de un numar redus de oficiali. Numirea sefului FMI este asteptata in urmatoarele zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO