Coruptia dinamiteaza guvernarea in Polonia

Autor: Magraon Andreea 11.07.2007
Vicepremierul polonez Andrzej Lepper a fost demis luni din functie de premierul Jaroslaw Kaczynski in urma unei anchete a Biroului National Anticoruptie, fiind acuzat de luare de mita. In urma acestui gest, Lepper, care este liderul formatiunii populiste Autoapararea - unul din grupurile care alcatuiesc coalitia de la guvernarea Poloniei -, si-a retras formatiunea din coalitia de guvernare care a ajuns minoritara.
Tot luni, alte doua persoane de la Ministerul Agriculturii, care au colaborat cu vicepremierul polonez, au fost arestate, iar ministrul sporturilor Tomasz Lipiec a fost demis, fiind suspectat tot de coruptie.
Demiterea vicepremierului a nascut diferite reactii in randul parlamentarilor polonezi. Wojciech Olejniczak, liderul partidului aflat in opozitie, Alianta Democrata de Stanga, a anuntat ca va depune o motiune de cenzura impotriva guvernului pentru a grabi alegerile anticipate. Pre mierul Jaroslaw Kaczynski a declarat ca s-ar putea organiza alegeri anticipate in toamna, in cazul in care coalitia care se afla momentan la guvernare se va destrama.
Coalitia guvernamentala poloneza a fost formata in anul 2005, fiind alcatuita din trei formatiuni politice: Lege si Justitie (PiS), Autoaparare (Samoobrova) si Liga Familiilor Poloneze (LPR). Scopul acestei coalitii a fost asigurarea majoritatii parlamentare de care avea nevoie partidul fratilor Kaczynski, Lege si Justitie, principala forta politica din Polonia. Declansarea acestei crize politice a afectat si economia Poloniei. Cursulul zlotului a cunoscut cea mai mare scadere din ultimele doua luni in ziua in care Lepper a fost demis. In raport cu euro, zlotul a scazut ieri pana la 37.730 si a fost vandut la 37.654 in Varsovia, fata de 37.555 cat era luni.
"Avem de-a face cu un mare risc politic, iar investitorii cer prime de asigurare. Exista nesiguranta si zlotul va ramane sub presiune in zilele ce vor urma", a declarat Michal Chyczewski, un economist de la banca BPH. Guvernarea Kaczynski nu se afla pentru prima data in criza. In septembrie 2006, Andrzej Lepper a fost demis din cauza ca nu a vrut sa sustina bugetul propus de conservatorii din Lege si Justitie. Liderul partidului a refuzat sa sustina bugetul propus, deoarece nu l-a considerat destul de "social". O alta cauza a demiterii sale a fost criticarea de catre acesta a hotararii primului-ministru de a trimite o intarire de 1.000 de soldati in cadrul fortelor NATO din Afganistan.
In urma acestei decizii, partidele aflate in opozitie, Platforma Civica si Alianta Democratica de Stanga, au propus o motiune care cerea ca Parlamentul sa fie dizolvat automat si sa se organizeze alegeri anticipate. Seijm-ul, Camera inferioara a Legislativului, a refuzat insa motiunea opozitiei.
Pentru a rezolva criza, Camera inferioara a amanat discutarea motiunii cu cateva zile, timp in care premierul trebuia sa-si reconstruiasca sustinerea majoritara. El l-a reacceptat in cadrul coalitiei pe Lepper, punand astfel capat crizei politice, dar luni l-a demis din nou.

Belka versus Strauss-Kahn
Polonia a anuntat oficial ieri ca il va sustine pe fostul premier Mark Belka la conducerea Fondului Monetar International, schimbandu-si astfel candidatul de pana acum, Leszek Balcerowicz, fost sef al Bancii Centrale poloneze. Tot ieri a fost anuntata sprijinirea candidaturii lui Dominique Strauss-Kahn de catre ministrii de finante ai Uniunii Europene, fapt ce face ca polonezul sa aiba putine sanse. Decizia a fost luata in urma participarii presedintelui francez Nicolas Sarkozy la intalnirea de luni a ministrilor de finante ai UE, unde a incercat sa-i convinga sa sustina nominalizarea lui Strauss-Kahn la postul de director al FMI. Dupa ce au discutat nominalizarea fiecarui candidat, ministrii de finante si-au anuntat favoritii. Astfel, candidatul Frantei a fost sustinut de presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, care asigura presedintia reuniunilor lunare ale ministrilor europeni de finante, precum si de Banca Centrala Europeana, de Germania si Olanda. Spre deosebire de acesta, candidatul polonez, Mark Belka, a fost sustinut de un numar redus de oficiali. Numirea sefului FMI este asteptata in urmatoarele zile.