Politică externă

Americanii îşi pregătesc retragerea din Afganistan

Americanii îşi pregătesc retragerea din Afganistan

Autor: Catalina Apostoiu

23.06.2011, 00:01 357

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama îşi va anunţa planul deretragere a trupelor americane din Afganistan, o decizie care va datonul politicii externe pentru restul mandatului său, scrieFinancial Times.

Casa Albă nu a dezvăluit prea multe în legătură cu decizia luiObama, armata exercitând presiuni asupra preşedintelui în sensulanunţării unei retrageri doar parţiale a celor 100.000 de militariamericani prezenţi în Afganistan.

Pe de altă parte, mai mulţi oficiali au făcut presiuni pentrumenţinerea unei prezenţe militare solide în această ţară.

Totuşi, democraţii şi un număr în creştere de republicani cer oretragere de amploare din războiul de un deceniu care a costatmiliarde de dolari, dar în cadrul căruia s-au înregistrat puţinesuccese tangibile.

Pentagonul a anunţat că a cheltuit cel puţin 1.000 mld. do­laripe operaţiunile desfăşurate în Irak şi Afganistan, conformBloomberg. Cheltuielile în creştere implicate de operaţiunile dinAfganistan au împins cifra peste pragul de 1.000 miliarde dedolari. Cheltuielile au crescut la 6,2 mld. dolari în aprilie, dela o medie de 4,3 miliarde de dolari în primele două luni aleanului fiscal 2011 care a început pe 1 octombrie. În anul fiscal2009, cheltuielile legate de opera­ţiunile din Afganistan s-auridicat în medie la 3,9 miliarde de dolari pe lună.

Potrivit estimărilor, SUA cheltuiesc 10 mld. dolari anual pentrufiecare 10.000 de militari pe care-i au în Afganistan.

Mulţi analişti se aşteaptă ca preşedintele să anunţe o retragereiniţială modestă pentru a face pe plac oficialilor militari, urmândsă promită în acelaşi timp o reducere substanţială a efectivelorpână la sfârşitul anului.

SUA se bazează pe forţele de securitate ale Afganista­nu­luicare vor prelua operaţiunile de la trupele care se vor re­trage.Procesul va începe luna viitoare în mai multe provincii, însăexistă mari semne de întrebare privitoare la capacitatea forţelorafgane de a umple golul lăsat de aliaţii americani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO