Americanii îşi pregătesc retragerea din Afganistan

Autor: Catalina Apostoiu 23.06.2011

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama îşi va anunţa planul de retragere a trupelor americane din Afganistan, o decizie care va da tonul politicii externe pentru restul mandatului său, scrie Financial Times.

Casa Albă nu a dezvăluit prea multe în legătură cu decizia lui Obama, armata exercitând presiuni asupra preşedintelui în sensul anunţării unei retrageri doar parţiale a celor 100.000 de militari americani prezenţi în Afganistan.

Pe de altă parte, mai mulţi oficiali au făcut presiuni pentru menţinerea unei prezenţe militare solide în această ţară.

Totuşi, democraţii şi un număr în creştere de republicani cer o retragere de amploare din războiul de un deceniu care a costat miliarde de dolari, dar în cadrul căruia s-au înregistrat puţine succese tangibile.

Pentagonul a anunţat că a cheltuit cel puţin 1.000 mld. do­lari pe operaţiunile desfăşurate în Irak şi Afganistan, conform Bloomberg. Cheltuielile în creştere implicate de operaţiunile din Afganistan au împins cifra peste pragul de 1.000 miliarde de dolari. Cheltuielile au crescut la 6,2 mld. dolari în aprilie, de la o medie de 4,3 miliarde de dolari în primele două luni ale anului fiscal 2011 care a început pe 1 octombrie. În anul fiscal 2009, cheltuielile legate de opera­ţiunile din Afganistan s-au ridicat în medie la 3,9 miliarde de dolari pe lună.

Potrivit estimărilor, SUA cheltuiesc 10 mld. dolari anual pentru fiecare 10.000 de militari pe care-i au în Afganistan.

Mulţi analişti se aşteaptă ca preşedintele să anunţe o retragere iniţială modestă pentru a face pe plac oficialilor militari, urmând să promită în acelaşi timp o reducere substanţială a efectivelor până la sfârşitul anului.

SUA se bazează pe forţele de securitate ale Afganista­nu­lui care vor prelua operaţiunile de la trupele care se vor re­trage. Procesul va începe luna viitoare în mai multe provincii, însă există mari semne de întrebare privitoare la capacitatea forţelor afgane de a umple golul lăsat de aliaţii americani.