Politică

Opozitia vrea ca Guvernul sa scrie legea bugetului dupa dictare

Opozitia vrea ca Guvernul sa scrie legea bugetului dupa dictare

Aflat in campanie electorala, Traian Basescu a amenintat din nou cu alegerile anticipate daca opozitia nu-si baga mintile in cap; Mircea Geoana este convins ca PSD va reveni la guvernare dupa prezidentiale. Drept urmare, trebuie sa decida in privinta bugetului

01.11.2009, 23:30 17

Pe de alta parte, premierul desemnat, Lucian Croitoru, mergeinainte cu propunerile de ministri care i-au fost trantiti incomisiile de specialitate ale Legislativului, drept urmare miercuriintreaga echipa a sa ar putea cadea la vot. Pe 15 noiembrie expirainterimatul ministrilor PD-L pusi in functii dupa plecarea PSD dela guvernare. Traian Basescu vorbeste, din nou, de anticipate.Niciodata in istoria de 20 de ani de dupa caderea comunismului,Romania nu a fost intr-o situatie mai complicata.
Conditia FMI de acordare a urmatoarei transe de imprumut, anumeadoptarea bugetului de stat pentru 2010 pana in 10 decembrie, punein dificultate nu doar guvernul PD-L, ci si opozitia in ansamblulei care, presupunand ca ar ajunge sa guverneze, va trebui saplateasca factura unui imprumut mai costisitor in absenta banilorde la Fond. FMI s-a intalnit saptamana trecuta cu principalelepartide politice.

FMI intrevede solutia intr-o coalitie deguvernare
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, vineri,dupa discutiile cu o delegatie a PSD, ca problemele economice cucare se confrunta Romania nu pot fi rezolvate de un singur partidpolitic, ci de o coalitie de forte care sa se asigure ca vor figasite solutii.

Cum croieste PSD bugetul
Cu nici o luna in urma, presedintele PSD, Mircea Geoana, sustineaca FMI ar fi acceptat deja situatia politica dificila de laBucuresti si ca ar admite ca bugetul sa fie votat in 2010, dupacalmarea turbulentelor politice. Lucrurile nu stau asa, iarsolutiile juridice pentru trecerea proiectului legii bugetului(chiar si a unei schite a bugetului) sunt dificil de gasit, pentruca guvernul nu poate sa promoveze legi in Parlament dupa ce a fostdemis. Solutia, in viziunea premierului in exercitiu, Emil Boc, arfi ca legea bugetului sa fie promovata ca initiativa legislativa aministrilor parlamentari.
Numai ca, este adevarat, parlamentarii au drept de initiativalegislativa, dar legea 90/2000 privind organizarea si functionareaGuvernului spune ca cel care elaboreaza bugetul este Executivul:"(Guvernul - n.n.) elaboreaza proiectele de lege a bugetului destat si a bugetului asigurarilor sociale de stat si le supune spreadoptare Parlamentului)". S-ar putea ajunge intr-un nou conflictjuridic cu invocarea separatiei puterilor in stat, pentru caParlamentul decide cum se fac legile, dar cel care hotaraste cumsunt cheltuiti banii este Guvernul.
Asadar, solutia (invocata cu jumatate de gura si de unii dintreoamenii PSD) ar fi ca Parlamentul sa modifice legea de mai sus sipoate chiar legea finantelor publice care spun ca guvernele demisenu pot promova "politici noi", altfel spus, nu pot initialegi.
Numai ca presedintele PSD, Mircea Geoana, a sustinut la finelesaptamanii ca viitorul buget trebuie sa respecte vointa majoritatiiparlamentare de 65% si ca va propune acestei majoritati "creareaunui grup de lucru care sa schiteze bugetul de stat pe 2010". Cualte cuvinte, Guvernul ar trebui sa accepte un buget dictat deParlament, ceea ce, in opinia secretarului general al PD-L,VasileBlaga, ar reprezenta "un lucru nemaiintalnit in toata lumea".
Cele spuse de Geoana nu sunt decat o noua nuanta a vointeiexplicite a PSD de a reveni la guvernare dupa alegerileprezidentiale si de a stabili politica fiscala a Romaniei.

Basescu ameninta din nou cu anticipatele
Numai ca in ecuatie a intervenit presedintele Traian Basescu cu oamenintare abia camuflata, anume ca niciun guvern nu va putea fialcatuit fara PD-L, altminteri vom ajunge la alegerianticipate.
Presedintele a sustinut ca nu doreste alegeri anticipate, pentru caacestea ar pica intr-un moment foarte prost. El a adaugat insa ca,pe de alta parte, nu poate sa nu se gandeasca la faptul cadizolvarea Parlamentului este o metoda democratica de a iesidintr-o criza politica: "Insa nici nu pot gandi ca acest instrumentde deblocare a crizelor politice pe care il reprezinta alegerileanticipate nu pot sa-l folosesc".
"Trebuie gasita o solutie pentru gasirea unei majoritatiparlamentare, fie efective, prin participarea la guvernare, fie pebaza de protocol pentru sustinerea din Parlament, o alianta laguvernare, si in momentul de fata nu mai poti sa spui cine-i maibun partener, cine-i mai rau partener, pentru ca cel putin PDL-ul aincercat toate variantele", a spus Basescu.
Pentru a se ajunge la anticipate este nevoie, in aceasta situatie,ca un guvern propus de un premier desemnat (sau doi) sa cada dedoua ori in Parlament, in decurs de 60 de zile de la primadesemnare.
Insa dizolvarea Parlamentului nu se mai poate face pana dupa sasedecembrie, al doilea tur al prezidentialelor, intrucat Constitutiao interzice. Or, daca vrea anticipate, Basescu trebuie intai sacastige alegerile si trebuie ca guvernul Croitoru sa cada miercuriin Parlament si apoi inca un guvern propus sa fie respins deLegislativ.

Parlamentul ar putea amana din nou votul asupraguvernului
Parlamentul a amanat saptamana trecuta, pana miercuri, votul asupraechipei Croitoru si, desi nu exista declaratii explicite in acestsens, nu poate fi eliminata ipoteza ca aceasta amanare sa fi avutdrept intentie blocarea conditiilor constitutionale (caderea a douaguverne propuse) pentru organizarea anticipatelor.
Mircea Geoana a sustinut ca prim-ministrul desemnat, LucianCroitoru, ar trebui sa propuna Parlamentului alti ministri in loculcelor care au primit aviz negativ din partea comisiilor despecialitate care i-au audiat saptamana trecuta.
Nu exista o conditie expresa in acest sens in nicio lege, dar estede presupus ca un premier care doreste sa-si treaca echipa prinParlament va schimba un ministru respins pentru a-si maximizasansele la votul in plen. Numai ca, in cazul de fata, a veni cu noinume de ministri in locul celor respinsi (12 respinsi din 14propusi) inseamna o noua amanare a votarii echipei. Iar Croitoru nusi-a manifestat intentia de a face vreo mutare.
Nu este exclus ca astazi Parlamentul sa decida amanarea sedintei demiercuri privind votul asupra echipei Croitoru si sa i se cearaacestuia sa vina cu alte nume, consecinta fiind aceeasi - amanareadatei la care presedintele propune un nou premier, in cazul in careechipa Croitoru va fi trantita in Parlament.

Guvernul ramane fara jumatate din ministri in douasaptamani
O alta dificultate care se ridica este aceea ca, in doua saptamani,expira mandatul ministrilor interimari pusi pe functii dupaplecarea PSD de la guvernare.
Nici aici lucrurile nu sunt pe deplin clare. Guvernul in ansamblu afost demis, iar, constitutional, ramane in functie pana ladepunerea juramantului de catre un nou guvern. Numai ca ministriiinterimari au fost pusi pe functii inainte de demiterea Guvernului,iar, potrivit legii de organizarea si functionare a Executivului,un interimat nu poate dura mai mult de 45 de zile. Vasile Blagacrede ca acest conflict va ajunge la Curtea Constitutionala. Deci onoua amanare pana la clarificarea lucrurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO