Opozitia vrea ca Guvernul sa scrie legea bugetului dupa dictare

Autor: Iulian Anghel 01.11.2009

Guvernul demis al lui Emil Boc nu poate inainta Parlamentului proiectul de buget pentru 2010, pentru ca legile nu-i permit. Opozitia spune ca bugetul trebuie sa reflecte viziunea sa.



Pe de alta parte, premierul desemnat, Lucian Croitoru, merge inainte cu propunerile de ministri care i-au fost trantiti in comisiile de specialitate ale Legislativului, drept urmare miercuri intreaga echipa a sa ar putea cadea la vot. Pe 15 noiembrie expira interimatul ministrilor PD-L pusi in functii dupa plecarea PSD de la guvernare. Traian Basescu vorbeste, din nou, de anticipate. Niciodata in istoria de 20 de ani de dupa caderea comunismului, Romania nu a fost intr-o situatie mai complicata.
Conditia FMI de acordare a urmatoarei transe de imprumut, anume adoptarea bugetului de stat pentru 2010 pana in 10 decembrie, pune in dificultate nu doar guvernul PD-L, ci si opozitia in ansamblul ei care, presupunand ca ar ajunge sa guverneze, va trebui sa plateasca factura unui imprumut mai costisitor in absenta banilor de la Fond. FMI s-a intalnit saptamana trecuta cu principalele partide politice.

FMI intrevede solutia intr-o coalitie de guvernare
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, vineri, dupa discutiile cu o delegatie a PSD, ca problemele economice cu care se confrunta Romania nu pot fi rezolvate de un singur partid politic, ci de o coalitie de forte care sa se asigure ca vor fi gasite solutii.

Cum croieste PSD bugetul
Cu nici o luna in urma, presedintele PSD, Mircea Geoana, sustinea ca FMI ar fi acceptat deja situatia politica dificila de la Bucuresti si ca ar admite ca bugetul sa fie votat in 2010, dupa calmarea turbulentelor politice. Lucrurile nu stau asa, iar solutiile juridice pentru trecerea proiectului legii bugetului (chiar si a unei schite a bugetului) sunt dificil de gasit, pentru ca guvernul nu poate sa promoveze legi in Parlament dupa ce a fost demis. Solutia, in viziunea premierului in exercitiu, Emil Boc, ar fi ca legea bugetului sa fie promovata ca initiativa legislativa a ministrilor parlamentari.
Numai ca, este adevarat, parlamentarii au drept de initiativa legislativa, dar legea 90/2000 privind organizarea si functionarea Guvernului spune ca cel care elaboreaza bugetul este Executivul: "(Guvernul - n.n.) elaboreaza proiectele de lege a bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat si le supune spre adoptare Parlamentului)". S-ar putea ajunge intr-un nou conflict juridic cu invocarea separatiei puterilor in stat, pentru ca Parlamentul decide cum se fac legile, dar cel care hotaraste cum sunt cheltuiti banii este Guvernul.
Asadar, solutia (invocata cu jumatate de gura si de unii dintre oamenii PSD) ar fi ca Parlamentul sa modifice legea de mai sus si poate chiar legea finantelor publice care spun ca guvernele demise nu pot promova "politici noi", altfel spus, nu pot initia legi.
Numai ca presedintele PSD, Mircea Geoana, a sustinut la finele saptamanii ca viitorul buget trebuie sa respecte vointa majoritatii parlamentare de 65% si ca va propune acestei majoritati "crearea unui grup de lucru care sa schiteze bugetul de stat pe 2010". Cu alte cuvinte, Guvernul ar trebui sa accepte un buget dictat de Parlament, ceea ce, in opinia secretarului general al PD-L,Vasile Blaga, ar reprezenta "un lucru nemaiintalnit in toata lumea".
Cele spuse de Geoana nu sunt decat o noua nuanta a vointei explicite a PSD de a reveni la guvernare dupa alegerile prezidentiale si de a stabili politica fiscala a Romaniei.

Basescu ameninta din nou cu anticipatele
Numai ca in ecuatie a intervenit presedintele Traian Basescu cu o amenintare abia camuflata, anume ca niciun guvern nu va putea fi alcatuit fara PD-L, altminteri vom ajunge la alegeri anticipate.
Presedintele a sustinut ca nu doreste alegeri anticipate, pentru ca acestea ar pica intr-un moment foarte prost. El a adaugat insa ca, pe de alta parte, nu poate sa nu se gandeasca la faptul ca dizolvarea Parlamentului este o metoda democratica de a iesi dintr-o criza politica: "Insa nici nu pot gandi ca acest instrument de deblocare a crizelor politice pe care il reprezinta alegerile anticipate nu pot sa-l folosesc".
"Trebuie gasita o solutie pentru gasirea unei majoritati parlamentare, fie efective, prin participarea la guvernare, fie pe baza de protocol pentru sustinerea din Parlament, o alianta la guvernare, si in momentul de fata nu mai poti sa spui cine-i mai bun partener, cine-i mai rau partener, pentru ca cel putin PDL-ul a incercat toate variantele", a spus Basescu.
Pentru a se ajunge la anticipate este nevoie, in aceasta situatie, ca un guvern propus de un premier desemnat (sau doi) sa cada de doua ori in Parlament, in decurs de 60 de zile de la prima desemnare.
Insa dizolvarea Parlamentului nu se mai poate face pana dupa sase decembrie, al doilea tur al prezidentialelor, intrucat Constitutia o interzice. Or, daca vrea anticipate, Basescu trebuie intai sa castige alegerile si trebuie ca guvernul Croitoru sa cada miercuri in Parlament si apoi inca un guvern propus sa fie respins de Legislativ.

Parlamentul ar putea amana din nou votul asupra guvernului
Parlamentul a amanat saptamana trecuta, pana miercuri, votul asupra echipei Croitoru si, desi nu exista declaratii explicite in acest sens, nu poate fi eliminata ipoteza ca aceasta amanare sa fi avut drept intentie blocarea conditiilor constitutionale (caderea a doua guverne propuse) pentru organizarea anticipatelor.
Mircea Geoana a sustinut ca prim-ministrul desemnat, Lucian Croitoru, ar trebui sa propuna Parlamentului alti ministri in locul celor care au primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate care i-au audiat saptamana trecuta.
Nu exista o conditie expresa in acest sens in nicio lege, dar este de presupus ca un premier care doreste sa-si treaca echipa prin Parlament va schimba un ministru respins pentru a-si maximiza sansele la votul in plen. Numai ca, in cazul de fata, a veni cu noi nume de ministri in locul celor respinsi (12 respinsi din 14 propusi) inseamna o noua amanare a votarii echipei. Iar Croitoru nu si-a manifestat intentia de a face vreo mutare.
Nu este exclus ca astazi Parlamentul sa decida amanarea sedintei de miercuri privind votul asupra echipei Croitoru si sa i se ceara acestuia sa vina cu alte nume, consecinta fiind aceeasi - amanarea datei la care presedintele propune un nou premier, in cazul in care echipa Croitoru va fi trantita in Parlament.

Guvernul ramane fara jumatate din ministri in doua saptamani
O alta dificultate care se ridica este aceea ca, in doua saptamani, expira mandatul ministrilor interimari pusi pe functii dupa plecarea PSD de la guvernare.
Nici aici lucrurile nu sunt pe deplin clare. Guvernul in ansamblu a fost demis, iar, constitutional, ramane in functie pana la depunerea juramantului de catre un nou guvern. Numai ca ministrii interimari au fost pusi pe functii inainte de demiterea Guvernului, iar, potrivit legii de organizarea si functionare a Executivului, un interimat nu poate dura mai mult de 45 de zile. Vasile Blaga crede ca acest conflict va ajunge la Curtea Constitutionala. Deci o noua amanare pana la clarificarea lucrurilor.