Opinii

Opinie Sorin Paslaru: Cu un milion de laptopuri in rucsacuri, nu murim noi de foame

29.06.2009, 00:00 32
Cresterea salariilor si aprecierea leului fata de euro din ultimii 4-5 ani au dat curaj romanilor sa se echipeze pe scara larga cu computere, ceea ce va constitui un atu pentru perioada economica dificila care urmeaza.
Cel mai bun indicator sunt vanzarile de laptopuri: intre 2005-2008, persoanele fizice si companiile au cumparat peste 1 milion de laptopuri. Evolutia a fost pur si simplu ca o fisiune atomica: 90.000 de bucati in 2005, 140.000 in 2006, 300.000 in 2007 si, atentie, 500.000 in 2008.
Doar aceste cifre si nimic altceva arata ce forta a capatat economia romaneasca doar in patru ani daca a ajuns sa absoarba de cinci ori mai multa tehnologie de varf.
Impreuna cu conexiunea mobila la internet, laptopurile caracterizeaza clar cumparatorii: oameni interesati de mobilitate, disponibilitate pentru lucru prelungit, de nevoia de utilizare in diverse situatii. Ca este cumparat de firma, pe firma sau direct de persoane fizice, salariati sau intreprinzatori, laptopul este o unealta a businessului independent.
De la mecanicul auto care il foloseste sa repare softul motoarelor de automobile la fotografi, de la muzicantul care asigura antrenul la un botez la contabilul care tine gestiunea la 20 de firmulite, tot mai multa lume stie ca, daca ai un laptop, castigi o paine.
Mai mult, aici este si baza viitorilor milionari.
"Vezi, cu rucsacul asta si cu laptopul am inceput firma acum 10 ani, dupa ce am plecat de la multinationala unde am invatat ce inseamna training", povestea recent unul din fondatorii celei mai mari companii de resurse umane de pe piata.
Multi uita sa ia in calcul cresterea productivitatii cand se calculeaza posibilitatea de recuperare a decalajelor de dezvoltare economica. Dar gradul de echipare a unei societati si a unei economii cu computere poate da masura fortei de adaptare si a resursei de crestere. Avem, intr-adevar, 50 mld. euro in plus la datoria externa totala (din care 90% este datorie privata) fata de 2004, dar avem si un milion de laptopuri in plus. Oricat de multe filme si jocuri ar rula, niste bani tot vor aduce aceste unelte.
Iar cei care se vor gandi ce pot livra pentru acest milion de laptopuri - internet, stiri, softuri, service, site-uri - vor fi cei care vor avea businessul garantat.
Cand lautarul Dan Bursuc spune ca i-a facut melodie de triumf antrenorului Dan Petrescu, poreclit "Bursucul", pentru ca sunt "colegi" de internet ("cand dai Dan Bursuc cautare, apare si Dan Bursuc Petrescu; suntem colegi de pagina aici pe google", a explicat el pentru o televiziune), e clar ca asistam la noua bomba nucleara.
Nimeni nu credea ca intr-o suta de ani zeci de milioane de oameni o sa poata lua micul dejun ca Regina Angliei, cu suc de portocale si paine cu icre, dar castigul de productivitate datorat evolutiei tehnologice a facut acest lucru posibil. Sigur ca aceasta noua lume are si reversul sau si ca, chiar daca sunt mai bine echipati, tinerii trebuie sa se confrunte acum cu cerinte mult mai dure decat in urma cu 10 ani. Pentru ca in economie urmeaza o perioada despre care tinerii cu laptopuri, majoritatea formati in anii de crestere continua 2001-2008, nu prea stiu cum functioneaza.
Asa cum cei de sub 25 de ani nu banuiesc nimic despre cum era viata inainte de '89, generatia celor cu pana la cinci ani de experienta in munca, adica cei de 24-30 de ani, nu stiu cum este sa cauti un job in Romania Libera dimineata de dimineata, luni de zile si sa-ti tremure genunchii cand te duci la interviul de angajare.
Viteza informatiei si (aparenta sa) disponibilitate face lumea de azi sa functioneze ca o centrifuga. Cei pasionati au posibilitatea sa acceada la ce ii intereseaza mult mai usor, cei talentati pot ajunge mult mai repede la recunoastere, dar cei care pierd putin, aluneca apoi si mai mult, pentru ca viteza competitiei este mult mai mare.
Sub presiunea comunicarii fara limita, societatea se va aseza tot mai mult dupa caracteristicile lumii din show-biz, unde castigatorul ia totul. Un milion de laptopuri sunt la start, intr-adevar, dar concursul nu este deloc mai usor.
 
Sorin Paslaru - radactorul-sef al ZF

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO