Opinii

Opinie Sorin Paslaru: Capitalul romanesc, la grea cumpana. Cine il sprijina?

23.11.2009, 19:09 17

Majoritatea celor mai puternici capitalisti ai Romaniei,celebrati de Gala ZF saptamana trecuta, au aparut reusind sacapteze cererea care a explodat dupa 1990: de masini, detelevizoare color, de locuinte, de asigurari sau de credite.

Acum, cand finantarea ieftina a fost intrerupta si consumul seface selectiv, capitalul romanesc va trebui sa isi faca loc princalitatea ofertei, ceea ce va fi mult mai dificil. Paradoxal, inaceasta ecuatie, statul va avea un rol important, ceea ce nu era deasteptat la 20 de ani de (nou) capitalism.

In cei mai buni ani de dupa 1990, intre 2004-2008, injectia debani de la muncitorii romani din strainatate, din credite si dininvestitii straine a urcat vertiginos consumul per capita.

In 2009, creditele au inghetat, banii trimisi de afara au scazutcu 20-30%, iar investitiile straine au scazut cu 50%. Ca urmare,consumul de bunuri de folosinta indelungata s-a prabusit, iar celde bunuri de consum s-a redus cu 10-20%. Consecinta: companiilesupraindatorate gafaie.

In mare, aceasta va fi problema pentru supravietuireacapitalului romanesc, care acum primeste serioase lovituri:dezvoltarea fara bani.

Sigur, ce importanta are pana la urma nationalitatea capitaluluiin satul global, in conditiile de circulatie libera a fortei demunca, a marfurilor, a serviciilor si a banilor?

Deziluzionant, criza prin care trece economia mondiala a aratatca banii au nationalitate.

Situatia lanturilor romanesti de retail de exemplu, care cadunul dupa altul in insolventa si devin prizonierele creditorilor,in timp ce competitorii cu capital strain primesc finantare de lacompaniile mama din strainatate sau institutii financiareinternationale, ar trebui sa dea de gandit.

Cand statul olandez, cel austriac sau cel francez au pus labataie miliarde de euro pentru ING, Erste sau Société Générale, nuau sustinut doar bancile, ci toata economia.

La caderea Quelle, unul din cele mai mari magazine cudistributie la domiciliu din Germania, a fost o jale acolo si zileintregi au scris ziarele, inclusiv cele generaliste, pe primapagina, povesti despre companie.

Este capitalul romanesc sufocat acum intre competitia marilorcompanii straine, pe de o parte, si caderea consumului, pe de altaparte, provocata de oprirea finantarii?

Aparent, in topul celor mai valoroase companii din Romania,publicat de Ziarul Financiar impreuna cu casa de investitii CapitalPartners intr-a patra editie, capitalul romanesc abia respira.

Numai patru din primele 100 de companii valoroase au capitalmajoritar local.

Insa in cei 20 de ani de capitalism, romanii au invatatbusiness.

Printre companiile medii, cu afaceri intre 1 - 30 de milioane deeuro, capitalul romanesc domina. Nu avem jucatori foarte mari, darin grupul jucatorilor medii si mici, capitalul romanesc stabine.

Acum aproape o suta de ani, Mihail Manoilescu, unul din cei maicunoscuti economisti romani in lume, sustinea in lucrarile sale canumai prin protectionism statele slabe le pot ajunge din urma pecele dezvoltate si-si pot dezvolta baza industriala.

Manoilescu a fost contrazis dur la vremea sa, dar o partedin

ideile sale au fost preluate in literatura economica de dupa alDoilea Razboi Mondial.

Probabil ca ar trebui sa fie recitit. E evident ca banii vin lamarfa buna, indiferent de nationalitate, dar din cand in cand estebine sa fie undeva si un sprijin pana trec vremurile tulburi.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO